Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus, vineri, la o întâlnire cu primarii din Mureş, că România riscă "să se înece la mal" în acest an dacă nu va putea absorbi fondurile europene deja contractate prin POS Mediu, adăugând că sunt administraţii care "stau pe bani" şi nu reuşesc să îi cheltuiască.
Borbely a afirmat că are o mare insatisfacţie legată de faptul că, deşi ministerul pe care îl conduce se situează pe primul loc în Europa la valoarea contractelor încheiate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, beneficiarii nu reuşesc să cheltuiască banii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Anul acesta, o să ne înecăm la mal dacă nu putem absorbi fondurile europene. Pe POS Mediu, suntem primii în Europa la contractele încheiate, de 3,7 milioane de euro. Noi predăm la beneficiar, care organizează licitaţiile şi trebuie să cheltuie banii. Degeaba pregătim din timp contractele dacă nu se cheltuie banii", a spus Borbely.
El a adăugat că este conştient că există probleme legate de licitaţii şi de contestaţii, dar a făcut un apel la reprezentanţii administraţiilor să urgenteze lucrurile, declarându-se dispus să aibă întâlniri cu aceştia în fiecare săptămână, dacă este nevoie.
Borbely a lansat un îndemn către autorităţi să lanseze licitaţiile chiar dacă nu s-a semnat contractul, existând judeţe care au procedat deja în acest mod.
Totodată, el a subliniat că, în circa o săptămână, ar putea apărea o prevedere prin care cei care lucrează peste program, pe proiecte europene, să poată fi plătiţi suplimentar.
"Vorbim de salarii - m-am zbătut în Guvern, e în pregătire modificarea unei ordonanţe, care săptămâna viitoare sper să se adopte, prin care cei care lucrează peste program, pe proiecte europene, să poată fi plătiţi - administraţiile locale şi centrale să poată face contracte cu aceştia", a spus el.
Ministrul a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că nu a fost alarmist, ci îngrijorat, pentru că în ţară există probleme legate de cheltuirea banilor europeni, nu numai în Mureş, unde Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a dat două soluţii contradictorii privind proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţ.
"Dacă anul acesta România nu poate demonstra că poate să absoarbă fondurile europene, ne vor lua banii. Uniunea Europeană - n-o s-o intereseze, eu pot spune că ministerul e primul din UE la volumul contractelor încheiate sau aprobate, în valoare de 3,7 milioane de euro, aceasta a fost sarcina noastră. Dar nu încălzeşte pe nimeni dacă beneficiarii - asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, consiliile judeţene - nu reuşesc din varii motive, nu intru în detalii, să deruleze proiectul. Stau pe bani, au câte unii prefinanţare de 30 la sută şi nu reuşesc să-i cheltuie", a accentuat ministrul.
(19 feb 2011, 00:04:22