Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 feb 2011 - Anul XVI, nr. 38 (4636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câteva zeci de cercetători au protestat miercuri la Parlament şi Guvern

Miercuri, 16 Februarie 2011 (15:25:02)

Câteva zeci de sindicalişti din cercetare şi proiectare au protestat, miercuri, la Parlament, la Guvern, la Ministerul Educaţiei şi la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), nemulţumiţi de prevederile Legii Educaţiei, în vigoare din 9 februarie, care dezavantajează cercetarea.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Cercetare-Proiectare din România (FSLCP) susţin că situaţia cercetătorilor ştiinţifici şi a personalului din cercetare-proiectare se va agrava în contextul intrării în vigoare a Legii educaţiei şi Ordonanţei nr. 6 din 26 ianuarie 2011, prin care a fost modificată şi completată OG 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.

Preşedintele FSLCPR, Radu Minea, a spus, miercuri, că prin aplicarea Legii Educaţiei cercetare este considerată doar cea universitară, astfel că patrimoniul institutelor va intra în patrimoniul universitar. În aceste condiţii, se vor face presiuni asupra institutelor, pentru a nu părea că iniţiativa vine de la universităţi, ci de la institute.

"Se fac presiuni asupra oamenilor, banii nu s-au dat, se afirmă că a crescut bugetul, dar nu se spune pe baza a ce şi, în continuare, cercetătorii sunt desconsideraţi, jigniţi", a spus Minea.

Liderul sindical a precizat că, în aceste condiţii, vor dispărea toate institutele naţionale, pentru că nu mai sunt de interes naţional. El a mai spus că institutele nu vor mai fi acreditate, pentru că aceasta se face numai la universităţi şi astfel apare confuzie.

"Cu ocazia acţiunii sindicale din octombrie 2010 organizate cu sprijinul EUROCADRES şi a sindicatelor belgiene, în faţa sediului Comisiilor Europene, am arătat situaţia dificilă cu care se confruntă lucrătorii din institutele de cercetare ştiintifică şi dezvoltare tehnologică din România, ca urmare a acţiunilor mafiei universitare transpartinice, care a acaparat conducerea domeniului, pregătind şi «acoperirea legală» prin proiectul Legii Educaţiei Naţionale, devenit între timp lege", a mai spus Minea.

Potrivit lui Minea, încălcarea reglementărilor europene, dezinformarea, dirijarea fondurilor europene către clientela universitară "sunt perfect ilustrate" atât în Nota de fundamentare a OG 6/2011, cât şi în textul ordonanţei, care urmăreşte "transpunerea aberaţiilor din Legea Educaţiei Naţionale".

"Consultarea partenerilor sociali, aplicarea măsurilor europene de stopare a brain-drain prin crearea unor infrastructuri europene performante în noile state membre ale UE, ieşirea din criză prin investiţii în cercetarea ştiinţifică nu sunt «obiectivele» mafiei transpartinice universitare din România, care este interesată doar de crearea cadrului legislativ pentru acapararea patrimoniului institutelor de cercetare şi dirijarea fondurilor europene şi a alocaţiilor bugetare naţionale şi aşa insuficiente pentru domeniu (aproximativ 0,18 la sută din PIB în 2010), către structurile controlate de aceasta", susţine conducerea federaţiei sindicale.

Noua lege a educaţiei a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie. Unele prevederi din Legea educaţiei se aplică începând din 9 februarie, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar pentru altele actul normativ prevede intrarea în vigoare la alte date.

Ultimul protest al sindicaliştilor din cercetare a fost în 26 octombrie 2010, la Palatul Parlamentului. Atunci, la protestul care a durat aproximativ trei ore au participat câteva zeci de cercetători.

În 6 octombrie 2010, liderii cercetătorilor au pichetat sediul Comisiei Europene din Bruxelles, sprijiniţi de sindicaliştii belgieni, şi au depus un memoriu adresat comisarului pentru Cercetare ştiinţifică, cuprinzând nemulţumirile lor legate de subfinanţarea domeniului şi de desfiinţarea institutelor de cercetare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare declara atunci că proiectul Legii educaţiei dezavantajează cercetarea şi solicita aceasta să fie un domeniu separat, pentru că altfel toţi banii vor fi dirijaţi către universităţi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva zeci de cercetători au protestat miercuri la Parlament şi Guvern.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva zeci de cercetători au protestat miercuri la Parlament şi Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei