O creştere a preţului la alimente în acest an, în România, nu este justificată, mai ales în condiţiile în care producţia agricolă a fost foarte bună anul trecut, consideră Andreea Paul-Vass, consilier al primului ministru.
"Din punctul meu de vedere, ca macroeconomist, în România o creştere a preţului la alimente nu se justifică sub nicio formă. Am avut o producţie agricolă foarte bună în 2010", a spus Paul-Vass, la un seminar pe teme fiscale.
Consilierul primului ministru nu a dorit să facă niciun comentariu referitor la impactul pe care l-ar putea avea în România o criză a alimentelor în Asia.
"Este foarte greu să fac comentarii fără o analiză la bază. Dinamica preţului este decisă de către piaţă. Noi urmărim şi estimăm care este tendinţa pieţelor", a mai spus Paul-Vass.
Potrivit datelor INS, în 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, de 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%). Această evoluţie a fost pusă, în special, pe seama majorării TVA.
Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU a avertizat săptămâna trecută că preţurile alimentelor au atins niveluri record în ianuarie, iar recentele fenomene meteo extreme ar putea contribui la avansul costului mâncării, problemă care deja creează tensiuni în Orientul Mijlociu.