Preşedintele PDL, premierul Emil Boc a cerut, joi, liderilor opoziţiei să manifeste decenţă şi să îşi reprime "impulsurile politicianiste" în cazul anchetei privind corupţia din vămi, astfel încât instituţiile implicate să îşi poate face datoria fără a fi influenţate de factorul politic.
"Corupţia nu are culoare politică", a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că şeful ANAF, Sorin Blejnar, superiorul acestuia, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi chiar premierul Emil Boc trebuie să dea explicaţii privind corupţia din vămi.
El a precizat că, în conformitate cu HG 110 din martie 2009, responsabilitatea directă a numirii şefilor de vămi revine preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şi a arătat că are sentimentul că pe şeful statului, Traian Băsescu, îl irită trimiterile făcute în acest sens de deputul PNL Nini Săpunaru.
Antonescu a admis că fenomenul corupţiei în vămi s-a dezvoltat sau nu a fost suficient combătut şi pe vremea guvernărilor PSD sau PNL, aşa cum a precizat preşedintele Traian Băsescu, dar a ţinut să facă referire la poziţia acestuia de ministru al Transporturilor şi de şef de stat şi al CSAT, informat de SRI şi de celelalte structuri de specialitate.
Liderul PNL a mai apreciat că este comic să pretinzi, aşa cum face Traian Băsescu, că partidului de guvernământ, respectiv PDL, nu i se poate reproşa nimic, în condiţiile în care faptele care au răzbătut în atenţia publică s-au petrecut în urmă cu câteva săptămâni sau luni, respectiv în ultimii doi ani.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că, din sinteza de presă privind operaţiunile de la vămi pe care a primit-o, "cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr" i s-a părut curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adică partdiul de guvernământ, pentru corupţia din vămi.
El a adăugat că este "evident" că încercarea de a lăsa la nivelul anilor 2009-2010 percepţia de cangrenă la nivelul sistemului vamal "este o mare minciună".
"Cangrena e veche, este arhicunoscută şi tolerată de toate partidele care s-au succedat la guvernare din '90 şi până acum. Aş aduce aminte numai lucruri sau nume cu rezonanţă din acest punct de vedere. Vă aduceţi aminte din timpul războiului iugoslav. România era acuzată de trafic de combustibil. Se făcea prin frontiere. Nu porumbelul ducea combustibil din România în fosta Iugoslavie. Sau nume celebre ca Ruşanu, Dan Radu Ruşanu sau Nini Săpunaru sau Dinu Vamă sau Diaconu", a mai spus şeful statului.
El a apreciat că toate guvernele postdecembriste au fost lipsite de voinţa de a interveni în zona corupţiei din vămi.