Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, vorbind despre operaţiunile de la vămi, că are un semn de întrebare "consistent" legat de motivul pentru care Parlamentul amână continuu adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare.
"Instituţiile statului au trebuit să acţioneze şi au acţionat, nu biciuite nepărat de preşedinte, dar au acţionat. Ca dovadă, din 2005 până în prezent, sunt 51 de vameşi care au fost anchetaţi şi li s-au trimis dosarele în instanţă. Când se vor judeca, nu ştiu, să nu vă aduc aminte măcar de cazul Otopeni. Sunt 120 de poliţişti de frontieră din 2005 şi până acum. Deci de ce a crescut eficienţa, cel puţin până acum. Vedem ce se întâmplă în instanţe, pentru că una este ce face poliţistul şi procurorul, iar dacă procesul se judecă peste 20 de ani, asta nu mai ţine de preşedinte sau de instituţiile executive ale statului", a declarat Traian Băsescu.
El a adăugat că are un semn de întrebare "consistent" legat de motivul pentru care Parlamentul amână continuu adoptarea strategiei naţionale de apărare.
"Acolo, pentru prima dată, apare ca ameninţare la siguranţa naţională evaziunea fiscală şi contrabanda. Oare credeţi că pentru nu ştiu ce supoziţie că trusturi de presă vulnerabilizează statul prin discreditarea instituţiilor este motivul pentru care stă această strategie? Eu am convingerea că, printre altele, stă şi pentru că una din vulnerabilităţi este declarată evaziunea fiscală şi contrabanda", a spus Băsescu.
El a amintit că, în strategia naţională de apărare adoptată de CSAT, evaziunea fiscală şi contrabanda sunt trecute la ameninţări la securitatea naţională.
Traian Băsescu a spus că, în plus, în iunie 2010, a fost adoptată Hotărârea 69 a CSAT, care, pentru prima dată, "uneşte şi obligă" toate instituţiile statului - Serviciul Român de Informaţii, Poliţia Judiciară, Direcţia Generală Anticorupţie, Parchetul - să lucreze într-un sistem coordonat pe priorităţi stabilite.
"Până acum Poliţia avea priorităţile ei, parchetele priorităţile lor, se ocupau de cazuri disparate. Acum s-a stabilit o colaborare interinstituţională, având ca obiectiv... Sunt nouă obiective, nu o să le înşir, dar cele două pe care le vedem astăzi sunt evaziunea fiscală şi contrabanda", a mai spus şeful statului.
El a precizat că această hotărâre creează cadrul necesar cumulării informaţiilor.
"Nimeni nu a spus: începeţi cu, ştiu eu, cu ştiu eu ce politician. Nu. Priorităţile sunt legate de acţiune împotriva unor realităţi din economia românească, a menţionat preşedintele Băsescu.
El a precizat că această cooperare nu este numai la nivelul Capitalei.
"Această cooperare a devenit obligatorie în fiecare judeţ. Deci, este pentru prima dată când servicii de informaţii, Poliţie, servicii de informaţii ale Poliţiei, parchete, Ministerul de Finanţe lucrează într-un stil coordonat pe obiective stabilite, iar rezultatele se văd. Dacă vă uitaţi ce s-a întâmplat în a doua parte a anului, veţi constata o eficienţă mult îmbunătăţită în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a contrabandei", a mai spus preşedintele Băsescu.
"Deci ce s-a întâmplat faţă de alte dăţi, ca să punem punctul pe «i». Dacă până acum se încerca flagrantul, dacă vă uitaţi, prin diverse mijloace mass-media, veţi vedea cum se tânguie unii că «de ce nu s-a făcut flagrant?», pentru că, mergându-se pe flagrant, s-a ajuns la rezultatele la care s-a ajuns înainte. Te duci, prinzi un vameş şi cu asta, «Bună ziua!», toată lumea stă liniştită", a susţinut Traian Băsescu.
De asemenea, el a menţionat că o relativă noutate o reprezintă culegerea de probe cu ajutorul agenţilor sub acoperire, pentru care s-a emis o Ordonanţă de Urgenţă, care facilitează şi lupta împotriva evaziunii fiscale şi lupta împotriva contrabandei.
"Şi tot acest set a dus la rezultatul de acum, care nu are nimic politic şi nu are nimic cu dreptul nostru de a intra în Schengen. Deci trebuie să vă spun că aici sunt voci care spun: «Dar preşedintele spunea că suntem gata şi uite că nu suntem gata». Sigur, eu ştiu că sunt foarte mulţi interesaţi în denigrarea poziţiilor mele, fie că sunt ele şi internaţionale, dar am dreptate. Dacă citim Tratatul de aderare al României, constatăm în articolele dedicate accesului României în Spaţiul Schengen un set de solicitări tehnice, care nu au nimic în comun nici cu lupta împotriva corupţiei, nici cu MCV, nici cu nimic altceva. Noi asta apărăm, ne apărăm Tratatul de aderare, care este acquis comunitar, nu numai pentru România, ci pentru toate statele membre, pentru că toate au ratificat acel tratat. Şi nu avem disponibilitatea de a crea precedentul", a mai spus şeful statului.