Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că nu este un partizan al privatizării Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, dar că se poate discuta în ceea ce priveşte producătorii de energie.
"Eu nu sunt un partizan al privatizării Romgazului, a companiei de gaze. Nici a Romgazului, nici a Transgazului. Sunt de acord că putem discuta despre privatizare la producătorii de energie, la termocentrale, pentru că nu depinde... preţul depinde de un regulator naţional, care poate gestiona lucrurile şi nu se pot face exagerări. Sunt de acord să privatizăm acţiuni, să vindem acţiuni la Poşta Română, fără să fiu un susţinător al pierderii pachetului majoritar la Poştă. Dar Poşta trebuie să-şi facă rost de bani pentru modernizare, cum şi termocentralele trebuie să dacă la fel, dar m-aş bucura să cumpere cineva o termocentrală, însă, exclus Transelectrica", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că Transelectrica este un exemplu de companie strategică, extrem de importantă. "Criza ne-a arătat că este bine ca în anumite momente statul să poată interveni, cum ne-a arătat şi la Romgaz, când în anumite momente statul trebuie să aibă pârghii să intervină. Deci nu sunt un adept al privatizării segmentelor vitale, atât căt au mai rămas ele la stat, începând de la Poştă, unde se pot vinde acţiuni, ca şi la Transelectrica, ca şi la Romgaz, dar fără să pierdem pachetul majoritar, fără să pierdem decizia legată de ce este de făcut", a menţionat şeful statului.
El a mai spus că trebuie eficientizate regiile autonome prin retehnologizare şi prin încetarea de a mai produce pagube.
"Retehnologizarea, ca să o faci, îţi trebuiesc credite. Ca să iei credite, trebuie să fii o societate care probează că poate să-şi plătească înapoi creditul, deci trebuie să se restructureze, să devină convingători că prin retehnologizare devin profitabili - şi asta trebuie să se întâmple şi la termocentrale, şi la hidrocentrale, şi la Căile Ferate, şi în multe alte domenii, şi la Huilă, unde oricum nu mai putem da subvenţii decât până în 2018, ajutoare de stat pentru închidere de mine, dar nu mai putem subvenţiona producţia, pentru că este regula Uniunii Europene. Deci trebuie să ne poziţionăm, să ştim care este poziţia noastră ca partide faţă de viitorul României", a mai spus şeful statului.