Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DNA: La Naidăş se făceau adevărate tocmeli atunci când lucrătorii optau să ia mită şi alte produse

Miercuri, 9 Februarie 2011 (15:48:42)

Înregistrările ambientale făcute în timpul anchetei la PTF Naidăş au scos la iveală adevărate târguieli când venea vorba de împărţitul banilor pe ture, sugestivă fiind aceea când un vameş a fost tăiat de la "raţia bănească" pentru că a preferat să ia "două jamboane de porc şi trei kile de vegeta".

În referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu propunere de arestare preventivă a 15 lucrători de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş (Caraş Severin), procuroii anticorupţie prezintă, prin prisma unor înregistrări ambientale, târguielile pe care le făceau lucrătorii acestei instituţii privind mita în cazul celor care pe lângă bani optau şi pentru o mită în produse, precum jamboane de porc, vegeta, băutură fină sau ţigări.

Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticorupţie este cel al şefului PTF Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, care în 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrător, Cristian Borceanu, "să-i dea două jamboane de porc şi trei kg de Vegeta. Bărăgan a propus ca la momentul împărţirii banilor luaţi cu titlul de mită în tura respectivă, Borceanu să ia 240 de lei pentru achiziţionarea acestor produse.

"Iovu: Două jamboane de porc?

Borceanu: Un milion două sute unul, două milioane patru sute sunt amândouă.

Iovu: Şi mai ce?

Borceanu: Trei kilograme ...

Bâlbă: De Vegeta.

Iovu: Dar pentru cine? Pentru Bărăgan?

Borceanu: Pentru ei, acia..."

Procurorii specifică faptul că "ulterior banii au fost recuperaţi de lucrătorii de poliţie din suma totală colectată cu titlul de mită în tura respectivă".

Din transcrierea înregistrărilor ambientale prezente în documentul procurorilor reiese că lucrătorii de la PTF Naidăş luau în permanenţă ţigări, sticle de whisky - J&B, Jack şi Ballantines - şi că atunci când luau produse primeau mai puţini bani din cota finală împărţită.

Un alt caz inedit surprins în timpul anchetei de la Naidăş este acela al unei lucrătoare despre care colegii acesteia arată că nu ar fi avut permisiunea soţului să ia mită.

Această situaţie reise din înregistrarea ambientală din 28 noiembrie 2010, când a primit atât pentru ea, cât şi pentru alţi lucrători vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentând o parte din suma primită ca mită, pentru un transport ilegal de ţigări făcut de traficantul Ion Buică.

Înregistrarea ambientală îi are ca protagonişti pe inculpaţii Soare şi Moţ cu ocazia împărţirii banilor în apartamentul în care locuiau:

"Soare: Ăştia sunt ai noştri .... Ăştia-s ai lui doamna Camelia.

Grund: Câţi îs la Camelia?

Soare: Numără-i!

Grund: 13 jumătate (1.350 euro)....

Grund: Aşa. Mergi acum să-i dai lui Camelia?

Soare: Nu, c-o zis că ... nu-i acasă. Că nu ştie bărba'su c-o sparge, o zis. Zice: «nici nu vreau să mă gândesc...»"

Totodată, înregistrările ambientale redate în actul procurorilor denotă şi dispreţul pe care lucrătorii de la punctul Naidăş îl au faţă de mituitorii lor, în referatul cu propunere regăsindu-se numeroase exemple preluate din înregistrările ambientale, în care vameşii sau lucrătorii de poliţie îi jignesc sau îi înjură pe cei care le dau bani.

O înregistrare ambientală din 13 decembrie 2010 care îl are ca protagonist pe lucrătorul vamal Gheorghe Verdeţ arată cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru că "a dat atât de puţin": "Hai du-te! Nu mai sta, măi! Ce! Păi tu ai tupeu fantastic jegosule! Cât aţi dat? Păi numai 200, băi!".

O altă înregistrare din 19 decembrie între acelaş vameş şi un alt mituitor:

"Gheorghe Verdeţ (G.V.): Câte ai? Cinstit acum.

Alina Lavinia Radu (ALR): 20 am

GV: 20. 20 de euro!

ALR: Da. Uite, i-am pus în bord.

GV: Pune-i aicea mă! Dă-i în p.... mea!

ALR: Aicea?

GV: Păi corect! Aşa mă! Aşa trebuie lucrat, măi copii".

Procurorii anticorupţie cer arestarea lui Valentin Ionică Bărăgan (şeful PTF Naidăş), Ion Bîlbă, Orlando Gabriel Cean, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Ioţa Herdi, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte, Adrian Ilie Radu şi Cristian Daniel Luca.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 15 de inculpaţi, între care 11 lucrători de poliţie de frontieră (trei ofiţeri şi opt de agenţi) şi patru lucrători vamali, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, judeţul Caraş-Severin.

DNA a reţinut trei ofiţeri de poliţie de frontieră - Valentin Ionică Bărăgan, şeful PTF Naidăş, Orlando Gabriel Cean, Ioţa Herdi -, opt agenţi de poliţie de frontieră - Ion Bâlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu, Cristian Daniel Luca -, patru lucrătorii vamali - Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte -, pentru luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

Concret, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Traficanţii de ţigări achitau aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se încasau sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

În continuare, în cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în "procesul lucrativ" a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect.

În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, inculpaţii poliţişti de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, respectiv Herdi Ioţa şi Cean Orlando Gabriel, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi. De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Bărăgan Valentin Ionică, şeful PTF Naidăş, acesta a aderat la grupul infracţional organizat, în sensul că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii.

Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe. La sfârşitul fiecărei ture, aceştia au primit cu titlu de mită diferite sume de bani de la şefii de tură ori de grupă, direct sau prin intermediul altor poliţişti.

La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominanta în cadrul grupului de vameşi, respectiv inculpaţii Mihăilă Camelia, Ţinte Ovidiu Gelu, Iovanovici Dalibor şi Verdeţ I. Gheorghe, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate.
Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.

Persoanele implicate în traficul cu ţigări au stabilit legături cu poliţiştii de frontieră şi cu lucrătorii vamali şi şi-au asigurat introducerea în ţară, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări, prin coruperea persoanelor responsabile de paza şi verificarea activităţii de trecere a frontierei prin PTF Naidăş.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA: La Naidăş se făceau adevărate tocmeli atunci când lucrătorii optau să ia mită şi alte produse.
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DNA: La Naidăş se făceau adevărate tocmeli atunci când lucrătorii optau să ia mită şi alte produse0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei