Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia, a subliniat că ministrul Trian Igaş ar trebui să îi numească pe liderii de sindicat despre care spune că ar şti de corupţia din vămi, pentru a nu plana asupra tuturor astfel de suspiciuni.
Liderul SNPPC a precizat că el nu cunoaşte niciun lider de sindicat care să ştie de situaţia din vămi şi să nu sesizeze acest lucru, dar, dacă există, şi ministrul ştie care sunt ar trebui să îi numească.
"Aceste infracţiuni care se petrec în vămi sunt cunoscute de ani de zile, noi, liderii de sindicat am vorbit despre ele de foarte multe ori, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Însă acum este de neconceput ceea ce face ministrul să lase să planeze asupra tuturor liderilor, să spună clar cine sunt cei despre care vorbeşte, să fie cercetaţi şi sancţionaţi, pentru că legea e lege pentru toţi. Dacă astfel de lideri există îşi merită soarta", a specificat Gruia.
Liderul SNPPC a afirmat că ministrul Igaş a refuzat, de când ocupă acest post, să discute cu sindicatele, în pofida a nenumărate solicitări în acest sens.
"Cred că a primit un ordin să nu se vadă cu noi, poate de la preşedintele Băsescu. Dar este foarte importantă şi necesară o întâlnire acum mai ales că urmează să fie disponibilizaţi aproximativ 10.000 de salariaţi din sistem"
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, la bilanţul IGSU că unii lideri de sindicat din poliţie nu sunt străini de corupţia din vămile române, făcând apel la aceştia să se "poziţioneze într-un anumit fel faţă de acest fenomen".
Traian Igaş a spus că din nou ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi-au făcut datoria, referindu-se la descinderile de marţi dimineaţă din cinci vămi şi puncte de trecere a frontierei.
Igaş i-a încurajat pe aceştia să meargă mai departe cu astfel de acţiuni, pentru a combate eficient corupţia din vămi.
Întrebat despre comentariile unor lideri de sindicat din poliţie, Igaş a spus: "Am o rugăminte la liderii de sindicate: să se poziţioneze într-un anumit fel ca să ştim şi noi dacă sunt alături de noi sau se poziţionează cu acei oameni care săvârşesc fărădelegi".
Igaş a adăugat că are încredere că fiecare poliţist îşi face datoria cu onestitate, însă a precizat că din informaţii deţinute de el sunt unii lideri de sindicat care "nu sunt străini de ce se întâmplă în vămi". Întrebat dacă va declanşa o anchetă internă în urma neregulilor descoperite în vămi, Iagaş a amintit că este "un om echilibrat şi că va anliza situaţia, urmând să ia o decizie în acest sens, atunci când va avea toate datele necesare".
Totodată, întrebat cum influenţează acţiunile din vămi momentul aderării României la Schengen, ministrul Igaş a precizat că aceste demersuri au fost începute în urmă cu mult timp şi că structurile ministerului îşi fac datoria, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea frontierelor şi demascarea angajaţilor corupţi. Astfel, consideră Igaş, aceste acţiuni ar trebui să fie un semnal pozitiv pentru Europa.
Întrebat dacă are informaţii privind unii şefi din vămi care ar coordona faptele de corupţie Igaş a transmis liderilor de sindicat care au făcut aceste afirmaţii să facă publice acele nume. Despre şansele României de a adera la spaţiul Schengen în 2011, Igaş a spus: "Sunt convins că vom primi ce merităm".
Marţi dimineaţa, anchetatorii anticorupţie au descins la punctele de graniţă din vestul ţării, în cadrul unei operaţiuni de combatere a corupţiei şi contrabandei, urmând ca peste o sută de persoane să fie aduse la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Totodată, procurorii argeşeni audiază, marţi, 40 de persoane implicate în contrabanda cu ţigări, după ce s-au făcut peste 70 de descinderi.