Trei sferturi dintre copiii români cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani folosesc deja internetul, 60 la sută dintre ei sunt contactaţi de pedofili, iar 24 la sută primesc mesaje sexuale, rezultă din două studii prezentate de "Salvaţi Copiii" şi Focus, marţi, de Ziua Siguranţei pe Internet.
Directorul de comunicare de la Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Focus, Patrick Danilevici, a declarat că pe internet sunt peste un milion de imagini pornografice cu copii şi alte aproximativ 200 sunt încărcate zilnic.
El a precizat că statisticile arată că peste 75 la sută dintre copiii cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani folosesc deja internetul, 60 la sută dintre ei sunt contactaţi prin intermediul internetului de pedofili şi 40 la sută răspund la aceste apeluri.
"În România, peste 90 la sută dintre adolescenţi utilizează internetul pentru socializare. Dintre aceştia, 18 la sută afirmă că transmit informaţii personale pe internet către alte persoane, iar 14 la sută discută cu necunoscuţi. În România, din totalul utilizatorilor de Facebook (2.693.200), 14 la sută sunt adolescenţi (12-17 ani) iar rata de utilizare a acestui site de socializare în rândul lor a crescut exponenţial de la începutul anului 2010. În prezent ea este de 33 la sută şi tendinţa este de creştere", a mai spus Patrick Danilevici.
Potrivit organizaţiei "Salvaţi Copiii", la sfârşitul anului trecut în România erau 7,7 milioane de utilizatori de internet, ceea ce înseamnă unul din trei români, iar numărul celor care aveau conturi pe Facebook a înregistrat o creştere de 500 la sută în perioada ianuarie-decembrie 2010.
Datele centralizate de "Salvaţi Copiii" indică faptul că 14 la sută dintre minorii români sunt victime ale hărţuirii, 24 la sută primesc mesaje sexuale şi 22 la sută dezvăluie date personale.
De Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, Focus a prezentat primul kit de raportare a conţinuturilor ilegale sau dăunătoare copiilor, disponibil pe site-ul www.safernet.ro. Acesta este destinat utilizatorilor de internet care doresc să ajute la curăţirea mediului online prin raportarea imaginilor cu conţinut ilegal sau dăunător copiilor.