Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, luni, după întâlnirea cu FMI, că în România este o criză alimentară deoarece oamenii consumă mai puţin şi se orientează pe produse de mai proastă calitate, iar în 10-20 de ani, dacă nu se iau măsuri, se va ajunge la o sărăcie cronică.
Potrivit lui Costin, trebuie luate măsuri urgente pentru modernizarea agriculturii şi "punerea la treabă" a terenului arabil din România.
"Este o criză alimentară în România, iar consecinţele se văd, pentru că oamenii consumă mai puţin şi încep să se orienteze pe produse de mai proastă calitate. Dacă nu se face nimic, în 10-20 de ani vom discuta despre o afectare profundă a stării de sănătate a populaţiei, o sărăcie cronică", a spus Costin.
Potrivit liderului sindical, în magazine cresc preţurile deoarece majoritatea produselor sunt de import şi cererea este mai mare.
"În ciuda unor declaraţii pe care le fac unii că România nu este în criză alimentară, acest lucru nu este adevărat. Suntem o ţară care are capacitatea să producă şi să exporte, şi să-şi hrănească foarte bine populaţia, dar nu o facem, suntem un net importator de produse agricole pentru că nu avem resurse, suntem nevoiţi să importăm produse alimentare la preţuri mai mari şi, concomitent cu scăderea puterii de cumpărare a lucrătorilor din România, scade suma de bani alocată hranei. Acest lucru înseamnă mai puţină hrană, afectarea fiinţei biologice, randament mai mic la locul de muncă, invadarea pieţei cu subproduse alimentare ieftine, dar, pe termen mediu şi lung, acest lucru este o crimă împotriva naţiunii", a mai spus Costin.