BNR va trage bani din viitorul acord cu Fondul Monetar Internaţional doar în cazul unei crize regionale grave, în care va pierde sume mari de la rezervă pentru a apăra leul de un atac speculativ, a declarat, luni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
"Banii de la FMI pot fi atraşi doar în cazul unei situaţii grave, cum ar fi un atac asupra monedei, declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezervă şi de încredere", a răspuns Isărescu, întrebat cum ar defini o situaţie excepţională în care banca ar fi nevoită să apeleze la fondurile disponibile într-un acord de tip preventiv.
Isărescu a arătat că o situaţie similară ar fi şi dacă Trezoreria eşuează în două-trei rânduri să se finanţeze la costuri acceptabile.
"Fenomenele de criză acum, în mod normal, nici nu ar trebui să le explic, pentru că abia am trecut prin ele", a mai spus Isărescu.
Pe de altă parte, guvernatorul BNR a precizat că există un fond tampon constituit la Trezoreria statului şi a opinat că cei de la Finanţe ar trebui să facă publică valoarea acestuia.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică seară, că noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va implica finanţare, fiind de tip preventiv, şeful statului menţionând că Fondul şi UE vor ţine la dispoziţia României banii.
Noul acord cu FMI, BM şi CE va fi de cinci miliarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde, de la Comisia Europeană.
Traian Băsescu a mai spus că programul cu FMI, BM şi CE este necesar pentru că este nevoie de asistenţă în realizarea programului de convergenţă în acord cu obiectivele majore ale UE în perioada următoare. Totodată, vor fi continuate reformele în educaţie şi sănătate, se vor consolida şi implementa Legile pensiilor şi salarizării.