Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă, afirmă că în acest moment la instanţele din ţară lucrează cu 600 de magistraţi mai puţini decât ar fi necesar, conform schemelor de personal "gândite în 1993", din cauza "pensionărilor masive" care au avut loc în ultimii doi ani.
Dumbravă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută după ce a participat la bilanţul Judecătoriei Timişoara, că la instanţele din ţară ar fi nevoie de încă 600 de magistraţi pentru a acoperi schema de personal, numărul fiind atât de mare din cauza "pensionărilor masive" din ultimii doi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"La acest moment mai e nevoie, în ţară, de peste 600 de magistraţi. Dar acest număr este în continuă dinamică, pentru că sunt intrări în sistem şi sunt şi ieşiri din sistem, adică pensionări. Anul acesta intrările vor fi mult mai masive decât ieşirile. Pentru că pensionările masive au fost anul trecut şi acum doi ani. Sigur, pe o instabilitate legislativă, pe o nesiguranţă", a spus Dumbravă.
El a afirmat că şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "e o mare problemă de personal", un magistrat având pe rol circa 1.300 de cauze. El a precizat că la această instanţă sunt zece locuri vacante, la secţia penală, însă speră că acestea vor fi ocupate prin promovarea unor magistraţi în următoarele două luni.
"La Înalta Curte e o mare problemă de personal şi cauze. Au o încărcătură pe judecător de mai bine de 1.300 de cauze. (...) Sunt foarte multe locuri vacante. Spre exemplu, la secţia penală acum sunt zece locuri vacante Am şi demarat procedura publică pentru promovarea la Înalta Curte, o metodologie ce va fi adoptată cât de curând posibil şi să sperăm că într-un orizont de două luni vom avea primele promovări la Înalta Curte. Sunt şi alte soluţii ce ţin de legislativ. Anume acelea de a degreva Înalta Curte de acele atribuţii care sunt ale instanţelor de drept comun", a afirmat Dumbravă.
El a precizat că schemele actuale de personal au fost "gândite" în 1993, iar CSM, împreună cu puterea executivă şi cea legislativă, va găsi o soluţie pentru mărirea acestora.