Institutului de Studii pentru Ordine Publică, din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ar putea pregăti angajaţi din afara ministerului, iar finanţarea activităţilor s-ar asigura din veniturile realizate în urma acestor cursuri, potrivit unui proiect de HG supus dezbaterii.
Institutului de Studii pentru Ordine Publică (ISOP) organizează, în prezent, cursuri de formare profesională iniţială şi dezvoltarea carierei, precum şi de pregătire managerială a personalului de conducere din cadrul MAI, se arată în nota de fundamentare a HG supusă dezbaterii publice pe site-ul ministerului.
Cursanţii se pot specializa în management de proiect, relaţii publice şi comunicare, comunicare în limba germană sau comunicare în limba engleză. Până la sfârşitul anului, institutul va fi autorizat şi pentru alte cursuri de interes.
Programele organizate de ISOP se finalizează prin acordarea unor certificate de calificare, cu recunoaştere naţională.
În urma interesului altor agenţi economici faţă de cursurile organizate de ISOP, MAI a supus dezbaterii publice un proiect de HG, pentru ca institutul să pregătească şi angajaţi din astfel de companii, "cu atribuţii în domeniul pazei obiectivelor, bunurilor sau valorilor şi protecţiei persoanelor".
Potrivit articolului 21 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor, ISOP ar urma să-şi finanţeze aceste activităţi din veniturile realizate în urma acestor cursuri.
"Extinderea procesului de formare profesională la personalul din celelalte instituţii şi agenţi economici care sunt forţe complementare de ordine şi siguranţă publică, este benefică şi pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor având în vedere misiunile comune realizate. Pe de altă parte, asigurarea constantă a unor programe de pregătire profesională nu poate duce decât la întărirea calităţii procesului de formare şi la creşterea prestigiului instituţiei, la nivel naţional, în condiţiile existenţei şi dobândirii de noi competenţe profesionale de către personalul didactic, formării unei instituţii de tradiţie şi menţinerii certificării în domeniul managementului calităţii şi autorizărilor Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor", se arată în nota de fundamentare.
Potrivit proiectului de HG, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru noile cursuri s-ar aproba odată cu bugetul MAI, iar excedentele anuale rezultate din execuţia acestui buget s-ar raporta în anul următor, având aceeaşi destinaţie.
ISOP s-a înfiinţat în 10 decembrie 2008, iar în iulie 2010, prin Hotărârea Guvernului 732/2010, obiectul de activitate al institutului a fost completat cu activitatea de cercetare ştiinţifică.