Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 feb 2011 - Anul XVI, nr. 28 (4626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul lasă CSM să acopere mai multe locuri de magistraţi după ce CE a reclamat procese prea lungi

Vineri, 4 Februarie 2011 (13:48:41)

Guvernul a mandatat CSM să organizeze în acest an, prin INM, mai multe sesiuni de admitere în magistratură, nu un singur examen pe an, considerând că durata prea mare de soluţionare a dosarelor din justiţie, reclamată de Comisia Europeană, este generată de numărul redus de procurori şi judecători.

Mandatul a fost acordat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) printr-un proiect de lege aprobat recent de Executiv.

Documentul include un singur articol care prevede că, în anii 2010 şi 2011, concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) va fi organizat "ori de câte ori este necesar".

Guvernul justifică decizia prin faptul că prevederea actuală, care stabileşte că acest concurs de admitere poate fi organizat anual, nu permite organizarea mai multor sesiuni de admitere în magistratură în cursul unui an calendaristic, deşi în anumite situaţii "temeinic justificate", precum cea din anul 2010, s-ar impune organizarea unor sesiuni suplimentare de admitere, în funcţie de necesarul de posturi.

Anul trecut nu au fost ocupate toate posturile disponibile de auditor în justiţie, la ultima sesiune anuală a examenului de admitere fiind acoperite doar 68 de locuri dintr-un total de 200 posturi finanţate de auditor.

În acelaşi timp, la 1 octombrie 2010 erau vacante 418 posturi de judecător şi 492 locuri de procuror.

Guvernul arată că supraîncărcarea instanţelor şi a parchetelor reprezintă o situaţie cu impact negativ asupra calităţii actului de justiţie şi duratei de soluţionare a cauzelor - problemă constant menţionată în ultimele rapoarte redactate de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare - şi este generată de creşterea constantă a numărului de acţiuni adresate instanţelor judecătoreşti, dar şi de numărul mare de posturi vacante în sistem.

În 15 decembrie 2010, Ministerul Justiţiei (MJ) a propus un proiect de Lege pentru instituirea unei măsuri referitoare la admiterea în magistratură în perioada 2010-2011, în sensul de a se organiza şi un al doilea concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).

"În anii 2010 şi 2011, concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii se organizează ori de câte ori este necesar, cu respectarea celorlalte condiţii prevăzute de art. 15 Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", este articolul propus de MJ în proiectul de lege, adoptat de Guvern.

Supraîncărcarea instanţelor şi a parchetelor reprezintă o situaţie cu un impact negativ asupra calităţii actului de justiţie şi asupra duratei de soluţionare a cauzelor, care a fost constatată şi reţinută în ultimele Rapoarte ale Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, motiva MJ.

Sursa citată preciza că această realitate este cauzată, în primul rând, de creşterea constantă a numărului de acţiuni adresate instanţelor judecătoreşti, dar şi de numărul mare de posturi vacante în sistem.

Potrivit art. 15 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "concursul de admitere se organizează anual la data şi locul stabilite de Institutul Naţional al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii".

Articolul citat nu permite organizarea mai multor sesiuni de admitere în magistratură în cursul unui an calendaristic, deşi în anumite situaţii temeinic justificate, cum este cea din anul 2010, s-ar impune organizarea unor sesiuni suplimentare de admitere.

Proiectul de lege propus de MJ aduce o modificare dispoziţiei citate, în sensul acordării posibilităţii Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii, de a organiza anual mai multe sesiuni ale examenului de admitere în magistratură, în funcţie de necesarul de posturi vacante ce urmează a fi acoperit.

"O astfel de dispoziţie ar urma să aibă aplicabilitate temporară, în anul 2010 şi 2011, ceea ce ar permite ocuparea posturilor de auditori de justiţie rămase neocupate în urma sesiunii din acest an. De asemenea, trebuie menţionat că organizarea mai multor sesiuni de examen pe an nu are efecte asupra exigenţelor examenului care se va organiza în aceleaşi condiţii şi în baza aceloraşi norme regulamentare", mai spunea MJ.

În 11 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis organizarea unui nou concurs pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) în luna ianuarie 2011, când vor fi scoase la concurs o sută de posturi.

Membrii CSM au decis, cu majoritate de voturi, scoaterea la concurs a 50 de posturi pentru procurori şi 50 pentru judecători, după înregistrarea slabă a rezultatelor din această toamnă, pentru INM, când au fost declaraţi admişi doar 68 de candidaţi din cei peste 3.200 înscrişi.

În toamna 2010, au fost scoase la concurs 170 de locuri pentru INM, din care doar 68 au fost ocupate.

Fostul preşedinte al CSM, Florica Bejinaru, susţinea că se impune organizarea unui nou concurs, în luna ianuarie 2011, pentru ocuparea diferenţei de posturi după ce s-a convenit cu conducerea INM ca acesta să fie doar pentru o sută de posturi, întrucât pentru acest număr institutul are capacitatea să formeze viitori magistraţi.

Concret, formarea celor o sută ar trebui să înceapă în luna martie, astfel încât în luna octombrie, pentru anul II de studiu, să fie aduşi toţi, din cele două serii, la acelaşi nivel.

"S-a căzut de acord că într-adevăr va fi un efort extraordinar şi pentru faptul că verificarea dosarelor ar urma să se facă chiar în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Am discutat şi aspectele financiare. Singura condiţie care a rămas de discutat era aceea a modificării legii, aşa încât să nu punem în pericol concursul de drept care se organizează în luna august-septembrie 2011. (…) Ministrul Justiţiei a spus că susţine orice hotărâre va lua CSM pe această temă", explica şeful CSM.

Ministerul Justiţiei a ales calea modificării prin procedură parlamentară a legii şi s-a renunţat la ideea de adoptare prin ordonanţă de urgenţă. "Putem avea garanţia că nu va fi o problemă cu concursul care se va organiza în vara anului viitor, avem argumente fie pe cale de ordonanţă, fie prin procedură parlamentară pentru a obţine această modificare. Este în interesul tuturor", spunea judecătoarea Florica Bejinaru.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul lasă CSM să acopere mai multe locuri de magistraţi după ce CE a reclamat procese prea lungi.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul lasă CSM să acopere mai multe locuri de magistraţi după ce CE a reclamat procese prea lungi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei