Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat miercuri, după o întâlnire cu liderii sindicali, că Guvernul şi coaliţia de guvernare au nevoie de un pact de stabilitate socială până la finalizarea actualului mandat, care ar putea să să creeze climatul necesar pentru creştere economică.
"Am vrut să avem o discuţie cu partenerii noştri tradiţionali pentru a ne informa reciproc, pentru a vedea care e stadiul discuţiilor între Guvern şi sindicate cu privire la Codul Muncii şi la legislaţia muncii. Deja câteva idei în legătură cu necesitatea flexibilizării Codului Muncii sunt pe cale de a deveni un compromis rezonabil între sindicate şi Guvern şi organizaţiile patronale. Ceea ce am reiterat azi este faptul că UNPR va rămâne fidelă angajamentelor pe care şi le-a luat şi cu ataşamentul pe care îl are cu mişcarea sindicală. Primul lucru pe care vreau să-l spun este faptul că vom accepta ideea de modernizare a Codului Muncii în condiţiile în care nu se va afecta în termeni fundamentali contractul individual de muncă pe durată nedeterminată, pentru că acesta este principalul element al vocaţiei lucrătorului în ceea ce priveşte acceptarea sau primirea unui credit", a declarat Marian Sârbu, după ce conducerea UNPR s-a întâlnit cu liderii BNS, Dumitru Costin, CNS Meridian, Ion Popescu, şi CNSLR Frăţia, Marius Petcu.
Marian Sârbu a adăugat că UNPR consideră, în continuare, că negocierile colective au un rol foarte important în societate, de stabilitate socială şi că reprezintă baza existenţei sindicatelor, în primul rând, dar şi a patronatelor.
"Când vorbim de negocieri colective, vorbim de existenţa dialogului social în general. Vom sprijini în cadrul coaliţiei de guvernare păstrarea acestui caracter, în condiţiile în care şi acest lucru poate să fie obiectul unei înţelegeri mult mai ample între Guvern, sindicate şi patronate. Aici mă refer la necesitatea unui pact pentru stabilitate socială. Această coaliţie şi Guvernul au nevoie de un pact de stabilitate socială până la finalizarea actualului mandat, a actualului ciclu electoral. Un astfel de pact poate să creeze climatul necesar pentru creştere economică, pentru ieşirea din criză, din recesiune. Nu putem să ne imaginăm o economie care iese din recesiune pe un fond de instabilitate socială", a mai spus liderul UNPR.
De asemenea, liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, referindu-se la sintagma "compromis rezonabil", că nu va fi făcut niciodată de BNS cu niciun Guvern "dacă acest compromis înseamnă călcarea în picioare a convenţiilor OIM ratificate de România şi călcarea în picioare a directivelor Uniunii Europene privitoare la piaţa muncii".
"Întâlnirea de azi e o întâlnire care ne-a dat posibilitatea să comunicăm conducerii partidului opţiunile noastre. (...) Suntem dispuşi să facem un compromis rezonabil pentru a clarifica anumite prevederi din legislaţia imprecisă, care generează abuzuri, care duce la interpretări diferite, la o multitudine de speţe în instanţe. Acum suntem într-un moment când există un entuziasm de nedescris în fragilizarea relaţiilor din piaţa muncii din România. Încă sunt multe companii internaţionale, sunt şi instituţii de lobby, firme de avocatură care sunt plătite şi care încearcă să-şi atingă obiectivul, anume de a-şi maximiza profitul pentru cei care i-au plătit", a afirmat Costin.
El a adăugat că este nevoie de o legislaţie a muncii corectă, echilibrată, transparentă, care să nu dea naştere abuzurilor şi interpretărilor, dar care, în egală măsură, să stimuleze mediul economic.
"Posibilitatea discutării şi încheierii unui acord social este evident că el nu poate să se producă decât post, adică în momentul în care am clarificat pachetul legislativ. Clarificăm întâi aceste aspecte de natură legislativă, le publicăm în Monitorul Oficial, punem bazele unei relaţii corecte şi transparente între partenerii oficial şi apoi putem să discutăm despre absolut orice. Este un an interesant pentru toţi. Noi, cei din BNS, ştim să venim şi la negocieri, dar ştim să şi ieşim în stradă, aşa cum am ieşit în urmă cu 10 zile la Colibaşi. Regret nespus alăturarea care s-a făcut în spaţiul public vis-a-vis de demersul nostru pur sindical şi nefericitul eveniment în care este implicat preşedintele CJ Argeş. Sunt pure speculaţii, nu au absolut nicio legătură", a conchis liderul sindical.