Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS:Banii pentru organizarea căminelor pentru vârstnici vin de la buget, nu de la autorităţile locale

Miercuri, 2 Februarie 2011 (16:07:07)

Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care în 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocaţi de la bugetul de stat, nu de la administraţiile locale, a spus Cseke Attila.

"Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice. Precizăm că fondurile necesare pentru finanţarea Programului, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Finanţarea programului se realizează pe baza proiectelor elaborate de autorităţile administraţiei publice locale în nume propriu sau în parteneriat cu alţi furnizori publici sau privaţi de servicii sociale, în urma unui proces de evaluare şi selecţie", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attil.

Conform proiectului hotărârii de Guvern pentru aprobarea programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", lansat, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prin reprofilarea unor spitale ar putea fi înfiinţate până la 71 cămine pentru persoane vârstnice.

În aceste unităţi vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 de persoane vârstnice.

"Prin prezentul proiect de act normativ se vor asigura condiții decente de viață pentru persoanele vârstnice dependente si se va preveni degradarea autonomiei funcționale a persoanelor vârstnice dependente pe o perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, se vor asigura servicii de îngrijire și asistență corespunzătoare nevoilor individuale ale fiecărei persoane asistate", se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.

În prezent, conform datelor Ministerului Municii există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1.570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 de unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri. Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni, a precizat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Potrivit proiectului, până la data de 30 martie, autorităţile locale au obligaţia de a face demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni, întrucât de la 1 aprilie intră în vigoare noul contract cadru privind asistenţa medicală pentru 2011 şi 2012, iar CNAS va aloca bani unităţilor pe structurile reorganizate, a mai spus Cseke Attila.

Proiectele eligibile privesc căminele pentru persoane vârstnice, înfiinţate prin hotărâri ale consiliilor locale/judeţene ca urmare a desfiinţării unor unităţi sanitare cu paturi aflate în subordinea autorităţilor publice locale.

Potrivit proiectului, monitorizarea implementării şi controlul utilizării fondurilor alocate în cadrul Programului se realizează de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin departamentele specializate şi agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti.

Prin programul naţional se va asigura finanţarea cheltuielilor de funcţionare, inclusiv a celir aferente drepturilor salariale ale personalului, calculate anual pe număr de beneficiari.

Autorităţile administraţiei publice locale care doresc să acceseze Programul naţional de protecţie a persoanelor vârstnice, trebuie să facă demersurile legale până la 30 martie 2011.

Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", aparţinând Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, se va derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS:Banii pentru organizarea căminelor pentru vârstnici vin de la buget, nu de la autorităţile locale.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS:Banii pentru organizarea căminelor pentru vârstnici vin de la buget, nu de la autorităţile locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei