Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine că s-a opus restructurării sistemului sanitar prin comasarea unor unităţi sanitare şi transformarea altora în cămine spital, contrazicând afirmaţiile ministrului Cseke Attila conform cărora măsura a avut şi acordul sindicatelor.
Sindicaliştii susţin că nu au participat la nicio discuţie concretă pe această temă, singurele negocieri cu Ministerul Sănătăţii (MS) fiind cele în curs de desfăşurare pentru Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, se arată într-un comunicat de marţi al federaţiei.
"În opinia noastră, dacă există organizaţii sindicale din sectorul sanitar care au semnat un astfel de acord, înainte de a exista toate datele necesare pentru analiza efectelor unei astfel de măsuri asupra salariaţilor şi pacienţilor, acestea au greşit, acţionând împotriva interesului membrilor lor de sindicat. Considerăm că o astfel de măsură ar trebui luată numai în urma unui studiu de impact şi doar după o atentă analiză desfăşurată cu organizaţiile sindicale din sistemul sanitar, pentru a indentifica nevoile concrete de restructurare şi căile de a o implementa acolo unde s-ar impune", potrivit sursei citate.
Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că această restructurare constituie un stres suplimentar asupra sistemului sanitar, amplificând problemele grave generate deja de măsura de descentralizare a unităţilor sanitare.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că din cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem.
"Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante", a declarat, într-o conferinţă de presă, Cseke Attila.
Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile.
"Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilorde spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmarenu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2.532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu", a adăugat ministrul Cseke.
Zece unităţi sanitare (cinci în Dâmboviţa, două înOradea, două în Bucureşti şi una în Argeş) sunt deja desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut.