Măsurile de comasare şi reprofilare a celor 182 de spitale vor duce la desfiinţarea a 560 de funcţii administrative de conducere, printre care şi cea de director de îngrijiri medicale, ceea ce va duce la economii de peste 20 de milioane de lei, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Banii economisiţi vor fi folosiţi pentru susţinerea unor programe mici cu ar fi cele privind infarctul miocardic, a mai spus ministrul.
El a explicat că din cele 560 de poziţii de conducere desfiinţate, 330 provin din comasarea spitalelor, iar 230 de la unităţile reprofilate. De asemenea, din circuitul medical vor fi reduse 4.808 paturi, a adăugat ministrul.
Toate aceste noi structuri trebuie să fie realizate până la 1 aprilie, când potrivit noului contract cadru, CNAS va plăti spitalele în funcţiile de structurile reorganizate.
"În prezent, în sistemul sanitar sunt 223.600 de angajaţi , iar 25.900 fac parte din sectorul administrativ. CNAS alocă spitalelor 71 de miliarde lei. Cele 71 de spitale reprofilate consumă 200 de milioane de lei", a mai spus ministrul Sănătăţii.
El a precizat că reorganizările unităţilor sanitare nu sunt făcute din cauza constrângerilor financiare, deşi economiile "nu sunt de neglijat", ci pentru pacienţi.
"Comasând două spitale care funcţionează la distanţe mici, va fi evitat riscul ca un bolnav să mai fie mutat de la o unitate sanitară la alta. De asemenea, unităţile sanitare trebuie să aibă minimum două linii de gardă, una medicală şi una chirgicală. Erau 14 spitale fără linii de gardă, din cele 71 propuse spre rerpofilare, iar 49 aveau o singură linie de gardă", a adăugat Cseke Attila.