Ministerul Sănătăţii alocă, din luna februarie, peste 150 milioane de lei pentru reabilitarea unor secţii de oncologie şi centre de specialitate şi pentru dotarea cu aparatură medicală a unităţilor sanitare, aproape o treime din bani fiind repartizaţi noului Institut Oncologic din Iaşi.
Ministerul Sănătăţii lansează în 2011 un program de investiţii în secţiile şi centrele de oncologie din ţară, arată un comunicat al instituţiei.
"Astfel, peste 150 milioane de lei vor fi alocate de către Ministerul Sănătăţii, începând de luna viitoare, pentru reabilitarea unor secţii de oncologie din
spitalele judeţene, a centrelor specializate, precum şi pentru dotarea cu aparatură medicală de specialitate a unităţilor sanitare. Cea mai importantă sumă, aproximativ 45 milioane de lei, a fost repartizată noului Institut Oncologic din Iaşi pentru achiziţionarea de aparatură medicală cu care va fi dotată noua unitate", precizează un comunicat al MS.
Ministerul Sănătăţii estimează că institutul oncologic ieşean va fi funcţional din a doua jumătate a acestui an.
Fonduri importante vor mai fi alocate Institutului Oncologic "Al. Trestioreanu" Bucureşti, Institutul Oncologic "I. Chiricuţă" Cluj Napoca, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalului Clinic Judeţean Mureş atât pentru reparaţii capitale, cât şi pentru dotare cu aparatură de specialitate, a precizat sursa citată.
"Aşa cum am promis, anul acesta priorităţile de investiţii privesc domeniul oncologie. Vom aloca aproximativ 110 milioane de lei pentru dotarea unităţilor
sanitare cu echipamente medicale de înaltă performanţă şi peste 42 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale si reabilitare a secţiilor de oncologie", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat în comunicat.
Ministerul Sănătăţii derulează programul pentru dotarea şi reabilitarea secţiilor de oncologie în cadrul spitalelor apartinând atât reţelei proprii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale.
"Introducerea acestui program are ca scop principal creşterea calităţii actului medical pentru diagnosticarea, prevenirea şi tratarea afecţiunilor oncologice, creşterea accesului populaţiei la aceste servicii, şi, implicit, scăderea indicatorilor de mortalitate şi morbiditate", a adăugat Ministrul Sănătăţii.