Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, duminică, televiziunea egipteană Nile TV, citată de CNN.
Cel puţin unul dintre paznici a fost împuşcat de deţinuţi în cursul evadării, a precizat Nile TV, fără a oferi alte detalii legate de incident.
Atmosfera a rămas relativ calmă la Cairo în cursul nopţii, după ce zeci de mii de demonstranţi au ignorat sâmbătă restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi, ieşind în stradă şi cerând, pentru a cincea zi la rând, plecarea preşedintelui Hosni Mubarak.
În centrul capitalei egiptene, armata a înlocuit poliţia, după patru zile de confruntări violente între demonstranţi şi forţele de ordine, care au părăsit străzile, inclusiv cele din cartierele de locuinţe din Cairo. Numeroase magazine au fost jefuite, iar secţiile de poliţie au fost vandalizate.
În mai multe cartiere, locuitorii au ridicat baricade şi au format grupuri de apărare, înarmate cu bâte şi cuţite.
Protestele de stradă din Egipt au început marţi, la câteva săptămâni după ce demonstraţii similare au dus la înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine Al Abidine Ben Ali din Tunisia. Atât în Egipt, cât şi în Tunisia, preţurile au crescut semnificativ în ultimii ani, iar elitele politice sunt acuzate de corupţie. Demonstraţii de stradă similare au avut loc şi în Algeria, Yemen şi Iordania.
Protestele de sâmbătă de la Cairo şi din alte oraşe egiptene au fost în general paşnice, principala excepţie fiind incidentele de la sediul Ministerului de Interne, unde forţele de ordine au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra manifestanţilor. Medicul Ragab Ali de la clinica Ebad Al-Rahman a afirmat că în incidente şi-a pierdut viaţa o persoană, în timp ce un alt medic a declarat că forţele de ordine au ucis cel puţin cinci persoane. Ali a precizat că 60 de manifestanţi au fost răniţi în zona Ministerului de Interne.
Forţele de ordine au deschis focul cu muniţie reală şi au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în clădire.
Informaţiile privind numărul total al victimelor sunt contradictorii - surse medicale au declarat pentru CNN că la Alexandria au murit cel puţin 31 de persoane, în timp ce televiziunea de stat a anunţat un bilanţ total de 38 de victime.
Armata egipteană, prezentă pe străzi pentru prima dată după anii '80, se bucură de mult mai mult respect decât poliţia, iar poziţia pe care o va adopta în următoarea perioadă poate decide viitorul ţării.
Criza declanşată în Egipt a determinat reacţii în întreaga lume, mai multe burse înregistrând scăderi în urma informaţiilor privind revoltele de la Cairo şi numeroase linii aeriene fiind nevoite să anuleze cursele către Cairo. Cetăţeni egipteni şi activişti din întreaga lume au organizat sâmbătă mitinguri de susţinere a manifestaţiilor din Egipt, cerând demisia lui Mubarak.