Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) cere demisia şefului IGPR, Liviu Popa, pentru declaraţiile publice "iresponsabile" făcute, vineri, la adresa poliţiştilor, susţinând că aceste are o "exprimare suburbană" şi un "comportament necorespunzător în serviciu".
Reprezentanţii SNPPC arată, vineri, într-un comunicat de presă, că şeful Poliţiei Române a manifestat un "comportament necorespunzător în serviciu (…) şi societate, fapt care a adus atingere onoarei şi probităţii profesionale a poliţistului şi prestigiului instituţiei", atitudine sancţionată de Legea 360/2002, precum şi de Ordinul MAI 400.
Aceştia reclamă "exprimarea suburbană" a şefului Poliţiei Române, care a afirmat că "sunt suficienţi poliţişti beţivi şi nenorociţi", şi susţin că, prin aceste declaraţii, Liviu Popa s-a aliniat comportamentului recent avut de fostul şef al IPJ Neamţ Aurelian Şoric şi de fostul secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu, "cadre superioare ale ierarhiei care au fost îndepărtate tocmai pentru declaraţii denigratoare de acelaşi fel".
"Majoritatea poliţiştilor, personal onest şi dedicat profesiei, nu mai aşteaptă acum explicaţii de la Liviu Popa, cunoscând recentele sale manifestări cu prilejul prezenţei sale în mai multe inspectoratae judeţene de poliţie, cu ocazia bilanţurilor anuale. Poliţiştii îşi manifestă, direct, îndoiala pentru calităţile sale manageriale, iar pentru repetatele expresii şi atitudini suburbane, SNPPC solicită, în numele membrilor săi, demisia lui Liviu Popa, şeful IGPR", scriu reprezentanţii SNPPC în comunicat.
Sindicaliştii cer şi o poziţie oficială a ministrului Administraţiei şi Interne faţă de fondul şi forma declaraţiei publice a şefului Poliţiei Române.
"În mod concret, ultimul termen rezonabil pentru sancţionarea şefului IGPR ar trebui să fie miercuri, 2 februarie 2011, dată la care se va desfăşura bilanţul IGPR", au precizat reprezentanţii SNPPC.
Şi liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus, referitor la declaraţiile lui Liviu Popa, că ar trebui disponibilizaţi din Poliţie cei angajaţi pe bază de relaţii, pentru că mulţi nu au legătură cu munca de poliţie, însă şefii MAI şi IGPR nu au curajul să facă ordine în acest sens.
Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat, vineri, la Cluj, că ar vrea să fie făcute disponibilizări în Poliţia Română pentru că "sunt suficienţi poliţişti beţivi şi nenorociţi" şi ar trebui să plece cei care fac Poliţia de ruşine.
Popa a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că momentul actual este extrem de prielnic pentru modernizarea Poliţiei şi "asanarea mediului poliţienesc".
"Este posibil să se facă disponibilizări în Poliţie. Din punct de vedere personal, aş vrea să se facă disponibilizări în Poliţia Română, pentru că este un moment extrem de prielnic de modernizare a Poliţiei şi de asanare a mediului poliţienesc. Avem suficienţi poliţişti beţivi, nenorociţi. Până acum, pentru nemuncă, niciunul nu a fost dat afară. S-a spus cine nu munceşte nu greşeşte, cine nu greşeşte merită să fie promovat. Ar trebui să plece cei care fac Poliţia de ruşine. Avem peste 7.000 de poliţişti cercetaţi prealabil şi sancţionaţi disciplinar, din care 2.000 sunt sancţionaţi de două ori de la apariţia statutului poliţistului în 2002", a afirmat Liviu Popa.
Potrivit acestuia, în toate cazurile de abateri se va face o analiză absolut transparentă şi obiectivă, iar deciziile vor fi luate în comun de conducerile inspectoratelor.
Întrebat câţi poliţişti ar trebui să aibă Poliţia Română, şeful IGPR a spus că Poliţia ar putea avea şi 500.000 de oameni, la pretenţiile care există, dar pot rămâne şi 55.000 din cei 55.500 câţi sunt în prezent, "dacă sunt buni".
"În viziunea mea, pot fi şi 500.000 şi vă asigur că avem nevoie de 500.000 de poliţişti. Poliţia trebuie să fie eficientă, să nu delapidăm banul public. Ăsta e rolul managerului Poliţiei. În 1990 aveam 5-10 calculatoare în Poliţie, acum avem zeci de mii, dar birocraţia a crescut exponenţial. Sunt extrem de multe cheltuieli pe care le facem fără nicio eficienţă. Cred că va trebui să introducem principiile de privat în partea publică a activităţii noastre", a spus chestorul Popa.
Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat ulterior, pentru MEDIAFAX, că nu s-a referit la poliţiştii români în general, ci la acei angajaţi cu probleme, pentru că trebuie ca cineva să îşi asume faptul că unii sunt "beţivi şi leneşi" iar cei care sunt poliţişti doar cu numele nu au loc în Poliţie.
"Poliţiştii cu probleme, din punctul meu de vedere, pot fi daţi afară în acest moment", a conchis Liviu Popa.