Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, după şedinţa BPN, că modificările Codului Muncii propuse de Guvern aduc angajatul în condiţiile din secolul XIX, la totala "discreţie" a angajatorului.
Ponta a spus că modificarea Codului Muncii nu este cerută de nimeni, arătând doar intenţia Guvernului de "a lovi" nu doar în angajaţii bugetari, ci şi în cei din sistemul privat.
"Se reconfigurează situaţia angajatului la condiţiile din secolul XIX, la o discreţie totală a angajatorului. Este clar că este vorba de un nou abuz al Guvernului Boc, la fel de iraţional ca şi alte măsuri. (...) Modificarea Codului Muncii nu era o prioritate şi nu se poate face prin impunere", a afirmat el.
Ponta a anunţat că se va întâlni, vineri, cu liderii principalelor confederaţii sindicale pentru a stabili o poziţie comună asupra modificărilor Codului Muncii.
El a precizat că PSD va reveni, când va guverna, asupra schimbărilor la Codul Muncii, "restabilind un echilibru just între angajat şi angajator" şi asigurând respectarea drepturilor fundamentale ale sindicatelor.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, consideră că, după întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, propunerile aduse de minister Codului Muncii "vor trece testul FMI şi al OIM".
Ioan Botiş a declarat că ministerul va prelua câteva aspecte din propunerile sindicatelor la modificarea Codului Muncii, printre care stagiatura introdusă la debutul în carieră sau reabilitarea angajatului după şase luni.
Ministrul Muncii a susţinut însă că nu renunţă la modificările legate de prelungirea perioadei de probă, a preavizului sau a duratei contractelor pe termen determinat, şi nici la propunerea privind aplicarea contractelor colective de muncă la un întreg sector doar dacă este semnat de cel puţin jumătate dintre cei acoperiţi de acest contract.
Liderii sindicali nu sunt de acord cu mai multe prevederi din proiectul de Cod al muncii propus de Guvern, opunându-se în special modificărilor referitoare la concedierile colective, stabilirea duratei de muncă, preavizul la încetarea contractului şi perioada de probă la angajare.