Peste 330 de poliţişti de frontieră au fost sancţionaţi disciplinar, iar 12 au fost destituiţi în urma neregulilor comise în anul 2010, în vreme ce numărul total de posturi al aparatului central al Poliţiei de Frontieră a fost redus cu peste 20 la sută, potrivit bilanţului instituţiei.
În anul 2010, Poliţia de Frontieră (PFR) a vizat şi faptele de corupţie săvârşite de angajaţii săi, în unele cazuri fiind întocmite sesizări către Direcţia Generală Anticorupţie sau alte structuri, inclusiv către parchet, se arată în bilanţul activităţii instituţiei pe anul trecut.
Astfel, peste 330 de poliţişti de frontieră au fost sancţionaţi disciplinar în 2010 (53 de ofiţeri şi 279 de agenţi). Superiorii lor au întocmit peste 200 de mustrări scrise, în cazul a 67 dintre aceştia fiind redus salariul. De asemenea, 33 de angajaţi ai PFR au primit amânare în acordarea gradului profesional următor, iar cinci au fost trecuţi într-o funcţie inferioară.
Totodată, 14 poliţişti au fost reţinuţi şi arestaţi pentru unele infracţiuni, iar 12 au fost destituiţi din Poliţie.
PFR a colaborat în aceste situaţii cu DGA şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Pe de altă parte, în 2010 au fost recompensaţi peste 1.500 de poliţişti de frontieră, majoritatea primind mulţumiri scrise sau avansări, diplome de merit, felicitări verbale sau scrise, precum şi ridicarea unei sancţiuni aplicate anterior.
"Poliţia de Frontieră acordă o atenţie deosebită acţiunilor de prevenire şi combatere a corupţiei, remediere a neregulilor constatate în procesul muncii şi îmbunătăţire a calităţii acţiunilor derulate de fiecare poliţist de frontieră din subordine, o urmare a măsurilor întreprinse fiind cele 46 cazuri în care poliţiştii de frontieră au refuzat mita oferită de diverse persoane, fiind sesizate instituţiile abilitate în vederea realizării flagrantului. În multe dintre cazuri valoarea sumelor oferite ca mită a depăşit suma de 500 euro, atingând valoarea de 1.800 euro", precizează PFR în bilanţul activităţii sale.
În anul 2010 Poliţia de Frontieră a trecut şi printr-un proces de reorganizare instituţională, care a vizat în principal reducerea numărului de posturi din aparatul central al instituţiei cu aproximativ 23 la sută.
Totodată, 93 de posturi au fost radiate, iar unele compartimente au primit noi denumiri.
Într-o altă etapă, numărul de posturi de conducere din aparatul central al PFR a fost redus cu aproape 20 la sută, iar alte 173 de posturi au fost radiate, fiind redistribuite conform solicitărilor, la alte structuri ale MAI.
Astfel, în 2010, la nivelul întregii instituţii, gradul de încadrare general a fost de peste 90 la sută.
La bilanţul Poliţiei de Frontieră au participat şeful instituţiei, Ioan Buda, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu.