Campania electorală pentru toate tipurile de alegeri va dura 90 de zile, prezidenţialele şi parlamentarele vor vea loc în a treia duminică a lunii noiembrie, iar localele, în prima duminică a lunii iunie, prevede Codul electoral elaborat de AEP, care stabileşte şi că urna de vot va fi transparentă.
Conform aceluaşi proiect, care se referă şi la referendum, în străinătate, în statele în care, din cauza diferenţei de fus orar, votarea organizată duminica ar uma să se încheie după ora 21.00 a României, aceasta are loc sâmbăta, între orele locale 7.00-21.00.
În celelalte cazuri, alegerile se desfăşoară duminica, între orele locale 7.00-21.00.
Codul electoral prevede constituirea registrului electoral, precum şi certificarea de către AEP a secţiilor de votare în vederea stabilizării localurilor acestora.
Proiectul mai prevede crearea unui corp permanent de funcţionari electorali, gestionat de AEP, şi compus din persoane care să îndeplinească funcţiile de preşedinte sau locţiitor al birourilor electorale din secţiile de votare.
Actul conţine prevederi referitoare la sistemul informatic electoral naţional administrat de AEP. De asemenea, se înfiinţează fondul pentru alegeri generale la termen, aflat la dispoziţia Guvernului.
Actul reglementează procedura de urmat în cazul decesului unui candidat, competenţa AEP de a stabili proceduri de votare pentru nevăzători, anularea votării la nivelul secţiei unde au avut loc fraude şi procedura de reluare a scrutinului în respectivele cazuri.
Codul mai reglementează atacarea în justiţie a tuturor actelor BEC.
În prezent, campaniile electorale durează 30 de zile.