Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 ian 2011 - Anul XVI, nr. 18 (4616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii de familie: Tehnic vorbind, medicii nu pot face "dublări sau triplări" ale unor pacienţi

Luni, 24 Ianuarie 2011 (19:20:04)

Asociaţiile medicilor de familie consideră jignitoare şi nejustificate acuzaţiile preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, cu privire la situaţia pacienţilor înscrişi pe listele lor şi spun că, din punct de vedere tehnic, nu pot face "dublări sau triplări" ale unor pacienţi înscrişi şi la alţi medici.

"Trebuie să subliniem că, tehnic vorbind, medicii nu pot face «dublări sau triplări» ale unor pacienţi înscrişi şi la alţi medici. Dacă un pacient îşi schimbă medicul de familie, chiar dacă el nu a anunţat că mai este înscris la un medic, în momentul depunerii situaţiei lunare la casele de asigurări acel pacient este şters automat de pe lista fostului medic. Aşadar, pacientul nu poate apărea înscris la doi medici. Medicul de familie, care oricum nu are acces la softurile de preluare ale caselor de asigurări, nu are cum să înscrie pacienţi care mai sunt înscrişi la alţi medici, iar acei pacienţi să rămână şi la fostul medic", susţin reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei/Medicină Generală şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat comun remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit acestora, dacă dublările sunt reale, înseamnă că medicii de familie sunt cei fraudaţi.

"Suma totală alocată pentru asistenţă medicală primară prin per capita şi per serviciu este o sumă fixă, aprobată prin Parlament. CNAS a plătit aşadar maxim această sumă alocată. Dacă valoarea punctului per capita s-a calculat din această sumă totală fixă, pornind de la 27.000.000 de cetăţeni înscrişi, iar în realitate sunt 18.000.000 înscrişi, înseamnă că valoarea punctului per capita a fost în mod artificial micşorată. Dacă se va dovedi că listele au fost supradimensionate cu pacienţi fictivi, înseamnă că va trebui să primim diferenţa de bani prin regularizarea punctului, conform legii", au precizat reprezentanţii celor două organizaţii profesionale.

În ceea ce priveşte pacienţii din Bucureşti, medicii de familie spun că sunt la fel de nedumeriţi de situaţia anunţată de preşedintele CNAS.

"Desigur că pe listele medicilor din Bucureşti nu sunt înscrişi numai cei cu domiciliu stabil în Bucureşti, ci sunt înscrişi şi navetişti, elevi sau studenţi care au domiciliul în ţară, dar sunt înscrişi la medici de familie din Capitală", se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, conform declaraţiilor Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti din cadrul Comisiei Mixte de pe lângă CASMB, există 953 de medici în contract cu CASMB. Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie au precizat că, dacă se ia în considerare o medie de 1.800 de pacienţi pe medic, oficială la nivel naţional, deşi media este mai mică în Capitală, ar însemna că pe listele medicilor în contract cu CASMB sunt înscrişi în jur de 1.700.000 de cetăţeni.

"Ceea ce este departe de cei 2.500.000 - 3.000.000 declaraţi de domnul preşedinte al CNAS", au precizat sursele citate.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei/Medicină Generală şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie au mai spus că încă de la începutul funcţionării caselor de asigurări de sănătate raportarea s-a făcut atât pe hârtie, cât şi electronic, pe softuri achiziţionate şi decise de casele de asigurări de sănătate.

"De 9-10 ani de zile raportăm astfel pacienţii intraţi şi ieşiţi. Este îngrijorător pentru noi să aflăm că după atâţia ani bazele de date sunt fantomatice, că există atâtea necunoscute asupra pacienţilor înscrişi pe listele noastre. Cu atât mai mult suntem revoltaţi ca această situaţie să fie pusă în responsabilitatea noastră", au precizat reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie.

Mai mult, aceştia arată că în fiecare lună medicii de familie duc la casele de asigurări raportarea cu listele de pacienţi, cu intrări şi ieşiri din liste, atât în format pe hârtie cât şi în format electronic, după care li se comunică pacienţii ieşiţi de pe listă, de care nu ştiau, de exemplu "decedat în spital, pacient mutat la alt medic fără să anunţe mutarea şi să-şi ceară fişa medicală".

Totodată, la sfârşitul fiecărei raportări, reprezentanţii caselor de asigurări validează lista de asiguraţi conform evidenţelor lor informatice, şi acest lucru se întâmplă cu mult înainte de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

"În epoca pre-SIUI, noi raportam tot electronic, folosind un program care exporta documente preluate de CJAS-uri tot într-un program care avea şi funcţia de verificare a unicităţii CNP-ului, pentru a împiedica suprapuneri de pacienţi. Responsabilitatea depistării dublurilor este, legal şi tehnic vorbind, a caselor de asigurări. Tot conform legii, evidenţa asiguraţilor este responsabilitatea caselor de asigurări, cu excepţia momentului înscrierii pe listă, când medicul depune şi acte doveditoare ale calităţii de asigurat a pacientului (talon de pensie, adeverinţa salariat etc)", au spus preşedinţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei/Medicină Generală, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu.

Preşedinţii celor două organizaţii profesionale califică afirmaţiile preşedintelui CNAS la adresa medicilor de familie ca fiind "jignitoare şi nejustificate". În opinia lor, toate aceste neconcordanţe sunt anormale după 10-11 ani de asigurări de sănătate, în care raportează lunar pe softuri alese de casele de asigurări şi la care doctorii de familie nu au acces.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă a anunţat, duminică, faptul că va cere un audit al Curţii de Conturi, după ce au fost descoperite neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi în baza de date a instituţiei şi cel al pacienţilor înregistraţi la medicii de familie.

"Cea mai pregnantă asimetrie a fost observată la Bucureşti, unde figurează 1.600.000 de asiguraţi, deşi înainte de introducerea SIUI figurau ca fiind înscrişi peste 2,5 milioane de asiguraţi, a mai spus şeful CNAS, apreciind că introducerea SIUI "a oferit un semnal clar de fraudare".

Duţă s-a ferit să estimeze proporţiile fraudei, limitându-se la a cere o investigaţie "serioasă" din partea instituţiei statului, la finalul acesteia existând şi posibilitatea "sesizării organelor statului".

"Fenomenul fraudării listelor de pacienţi este semnalat şi de încercarea de discreditare a principalului instrument destinat contracarării acestuia. În presa ultimelor zile a fost publicat un presupus raport de audit intern realizat de CNAS asupra modului în care funcţionează SIUI. Despre acesta vreau să vă spun că este un document inexistent, fiind un material compilat din alte rapoarte interne trimise între CNAS şi CAS a Municipiului Bucureşti (CASMB)", a mai declarat Duţă.

Preşedintele CNAS preciza, la inaugurarea SIUI că înainte de implementarea sistemului, în evidenţele medicilor de familie figurau 27 de milioane de asiguraţi, iar după implementarea acestuia erau 19.583.979 de persoane.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie: Tehnic vorbind, medicii nu pot face "dublări sau triplări" ale unor pacienţi.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie: Tehnic vorbind, medicii nu pot face "dublări sau triplări" ale unor pacienţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei