Human Rights Watch (HRW) avertizează în raportul său anual, publicat luni, asupra discriminării cu care se confruntă romii în UE, criticând campania de expulzare a acestora din Franţa către România şi Bulgaria, în vara lui 2010, şi evacuarea sistematică a taberelor lor în Italia.
Amploarea provocării de a asigura respectarea deplină a drepturilor omului cu care se confruntă UE este demonstrată de creşterea intoleranţei - manifestată prin succesul electoral al partidelor de dreapta, inclusiv în coaliţiile de guvernământ, măsurile împotriva romilor, musulmanilor şi imigranţilor -, îngrijorările privind politicile abuzive de combatere a terorismului, accesul inadecvat la azil şi protecţia inechitabilă împotriva discriminării.
Romii continuă să se confrunte cu discriminarea, excluderea şi sărăcia extremă în UE. În aprilie, Comisia Europeană a adoptat pentru prima dată un document privind romii, în care cere politici mai eficiente pentru combaterea marginalizării acestora. Unele ţări europene, în special Germania, continuă să repatrieze romii în Kosovo în pofida directivelor UNHCR, în timp ce Franţa a fost vizată pentru repatrierea lor către Europa de Est, explică raportul HRW.
Astfel, organizaţia aminteşte de campania de expulzare a romilor din Franţa, care a avut loc în vara lui 2010, precizând că până la sfârşitul lui august au fost desfiinţate 128 de tabere de romi şi nomazi şi 1.000 de romi au fost repatriaţia în România şi Bulgaria. HRW insistă pe directiva din 5 august a Ministerului francez de Interne, care după ce a apărut în presă a fost anulată şi care le ordona prefecţilor "să acţioneze sistematic pentru desfiinţarea taberelor ilegale, cu prioritate a celor ale romilor" care puteau fi expulzaţi, demonstrând o intenţie discriminatorie.
HRW enumeră şi măsurile luate de UE şi Comisia ONU împotriva discriminării, în urma acţiunilor Franţei privind romii.
Organizaţia atrage atenţia şi asupra violenţelor rasiste şi xenofobe, precum şi a discursului politic ostil din Italia. Aceasta subliniază că romii şi sinti continuă să fie discriminaţi în Italia, unde trăiesc în condiţii deplorabile atât în tabere autorizate, cât şi neautorizate. Romii est-europeni, provenind în primul rând din România şi locuind în tabere ilegale, se confruntă cu evacuări forţate şi primesc stimulente pentru a se întoarce în ţările de origine, subliniază organizaţia neguvernamentală cu sediul la New York.