Angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) care doresc să fie disponibilizaţi în schimbul unor plăţi compensatorii de maxim 29.000 de lei pot să îşi depună, începând de luni, cererile în acest sens, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAAFX liderul sindical Marin Condescu.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie a spus că disponibilizarea la cerere este o alternativă la programul de trimitere acasă, în aşteptare până la doi ani, a salariaţilor care ar putea ieşi la pensie, dar nu au vârsta sau vechimea necesară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Suma de 29.000 lei este netă şi nu va fi acordată pentru foarte multe persoane, a precizat Condescu.
"Cel mai bun lucru pentru membrii noştri este să opteze pentru programul de aşteptare, care le permite plata pentru maxim 24 de luni a 75 la sută din salariul de bază, la care se adaugă sporul de vechime de 25 la sută. În plus, pentru alte zece luni, Agenţia de Şomaj de la nivel de judeţ poate asigura şi ea stagiul de cotizare pentru ca un angajat să îndeplinească toate condiţiile legale pentru a ieşi la pensie", a declarat liderul sindical.
Plata sumelor compensatorii se va face în baza prevederilor din contractul colectiv de muncă existent la nivelul SNLO, minerii având posibilitatea de a depune cererile respective până la 1 februarie.
Plăţile compensatorii sau trimiterea acasă, în aşteptare, ar urma să se facă de la 1 martie, numărul angajaţilor ce se pot afla în una din cele două situaţii fiind estimat la 390, până la 31 decembrie 2012.
Măsurile respective ar urma să fie aplicate în contextul în care administraţia şi sindicatele au negociat în ultimele zile o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor din cadrul SNLO, cele două părţi convenind inclusiv diminuarea cheltuielilor cu activitatea sportivă. Reducerea este de 11 la sută, administraţia şi sindicatele stabilind însă să reducă şi procentul privind plata suplimentară a orelor lucrate sâmbăta, dar şi să modifice algoritmul de calcul al primei de vacanţă.
De asemenea, diurna de deplasare ar urma să fie redusă cu cel puţin 11 la sută, iar personalul TESA şi cel operativ ar urma să suporte o cotă parte din costul mesei, lucru care nu se întâmpla până acum. Traseele de transport ale angajaţilor vor fi şi ele recalculate, iar salariaţii vor suporta, pentru prima dată, o cotă parte din aceste cheltuieli.
În plus, sindicatele şi administraţia negociază în continuare reducerea cuantumului alocaţiei de cărbune, cuantum care până acum a fost de 15 tone pentru un salariat. Tichetele cadou acordate cu ocazia sărbătorilor de Paşti, de Crăciun şi de Ziua Minerului vor fi, de asemenea, mai puţine, angajaţii SNLO având în 2010 fonduri alocate în cuantum de 600 de lei de persoană pentru fiecare dintre aceste sărbători.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are în momentul de faţă aproape 8.400 de angajaţi, administraţia şi sindicatele convenind deja ca, anul acesta, media zilnică a personalului care va rămâne acasă în şomaj tehnic să fie de 20,9 la sută.
SNLO ar urma să fie înglobată în viitoarea companie Electra, alături de complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, dar şi de Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica.