Cea mai veche statuie a poetului Mihai Eminescu, amplasată într-un parc din muncipiul Galaţi, a fost vandalizată de către persoane necunoscute, acest lucru întâmplându-se sistematic, de 20 de ani, în apropierea datei de 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Persoane necunoscute au rupt mâna muzei care face parte din monument şi au murdărit statuia cu marker şi vopsea de mai multe culori.
Artistul plastic Gheorghe Andreescu, cel care în ultimii ani s-a ocupat de restaurarea statuii confecţionând mai multe mâini din gips care să fie montate pentru refacerea monumentului, susţine că o nouă restaurare ar presupune, mai degrabă "o cârpeală", pentru că în astfel de situaţii se folosesc anumite răşini care ar trebui aplicate la o temperată de peste 20 de grade.
În plus, Andreescu spune că monumentul este afectat şi din cauză că vandalii folosesc vopsea care intră în materialul respectiv şi îl degradează, el subliniind că s-ar impune o restaurare autorizată, care trebuie făcută cu acordul şi sprijinul Primăriei Galaţi.
Reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere.
La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Galaţi spun că nu pot declanşa o anchetă în acest caz pentru că nu există o plângere privind vandalizarea monumentului.
În ultimii 20 de ani, statuia lui Mihai Eminescu a fost vandalizată de 12 ori, de fiecare dată în preajma aniversării poetului.
Statuia din marmură, care prezintă un bust al lui Mihai Eminescu alături de un nud de femie, simbolizând muza poetului, a fost realizată de către sculptorul Frederic Storck în urmă cu o sută de ani şi a fost dezvelită la 16 octombrie 1911, în Parcul Municipal, care în prezent poartă numele poetului şi care se află în centrul municipiului Galaţi.
Aceasta este cea mai veche statuie a poetului din România.
Însemnările istorice arată că actul de inaugurare al statuii a fost semnat de către cărturarul Nicolae Iorga, Duiliu Zamfirescu, Mihail Sadoveanu, Jean Bart, Emil Gârleanu, Ion Minulescu, dar şi alte nume importante ale culturii româneşti din acea vreme.