Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 ian 2011 - Anul XVI, nr. 5 (4603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronatele şi sindicatele, nemulţumite că OUG 133/2010 le reduce reprezentativitatea în CA al CNAS

Duminică, 9 Ianuarie 2011 (13:53:55)

Patronatele şi sindicatele vor începe, săptămâna viitoare, demersuri în Parlament şi la partide pentru oprirea OUG 133/2010 de modificare şi completare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii publice care diminuează drastic reprezentativitatea lor în Consiliul de Administraţie (CA) al CNAS.

"Partenerii sociali, din care fac parte confederaţiile patronale şi sindicale cu reprezentativitate la nivel naţional, semnatare ale contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional şi a contractelor colective de muncă la nivel de ramură, îşi exprimă dezacordul total faţă de modificarea prevederilor referitoare la componenţa Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin reducerea numărului de locuri destinate patronatelor şi sindicatelor reprezentative din România", a anunţat, duminică, Cezar Corâci, preşedinte UGIR-1903.

El a susţinut că prin OUG 133/ 2010 - publicată în Monitorul Oficial - pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii publice, se asigură patronatelor şi sindicatelor reprezentative doar două locuri în Consiliul de administraţie al CNAS, iar reprezentanţilor statului patru locuri. În prevederile legale valabile până la apariţia OUG 133, sindicatele şi patronatele aveau în Consiliul de Administraţie zece locuri, câte cinci fiecare, restul aparţinând administraţiei şi preşedintelui CNAS.

Potrivit liderilor prezenţi, duminică, la conferinţa de presă organizată pe această temă, OUG 133 anulează efortul făcut pentru realizarea sistemului informatic - SIUI - şi pentru controlul scurgerilor frauduloase de bani din contribuţiile la CNAS.

"Banii contribuabililor din România sunt colectaţi într-un fond de asigurări de sănătate şi nu fac parte din bugetul de stat, deci nu intră conform legilor existenţe, până la momentul apariţiei acestei ordonanţe, sub controlul Guvernului, CNAS funcţionând că asigurator care plăteşte asistenţă socială primară către toţi cetăţenii României", a adăugat Corâci.

În opinia reprezentanţilor CONPIROM, CPISC, MERIDIAN, BNS şi Cartel Alfa prezenţi la conferinţa de duminică, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate funcţionează în sistem tripartit (sindicate - patronate - Guvern) şi societate civilă.

Modificările aduse componenţei Consiliului de administraţie al CNAS asigură tatului controlul absolut asupra unui buget important, cel al Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi cheltuirea discreţională a unor resurse financiare constituite prin contribuţie privată.

"Considerăm că această măsură constituie un abuz fără precedent care înlătură pe cei care alimentează prin contribuţiile lor Fondul de sănătate, adică firmele şi salariaţii din România, de la administrarea acestuia. Partenerii sociali consideră ca inacceptabilă politica actualului guvern de a lua decizii importante fără consultarea partenerilor social, patronatele şi sindicatele, în detrimentul celor pe care îi reprezintă şi solicită revenirea asupra măsurilor luate privind componenţa Consiliului de Administraţie al CNAS", au fost de părere reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor.

Întrebaţi câţi bani câştigau anual din participarea la şedinţele CA al CNAS (ei primeau 20% din salariul de 6.000 lei al preşedintelui - potrivit legii), cei prezenţi au răspuns că problema nu este de natură financiară şi că nu despre acest lucru este vorba. "Noi am cerut premierului să nu ne plătescă niciun leu pentru şedinţă. A spus că nu se poate pentru că aşa prevede legea. Atunci am cerut să ne dea o sumă simbolică, de un leu", a mai spus Corâci.

OUG 133/2010 a redus sporul pentru participarea la şedinţă de la 20 la sută din salariul preşedintelui la 1 la sută.

Potrivit articolului 276, în forma actuală, Consiliul de Administraţie al CNAS se constituie din 7 membri, cu un mandat pe 4 ani, respectiv patru reprezentanţi ai statului, dintre care unul este numit de
Preşedintele României, iar 3 sunt numiţi de primul-ministru, la propunerea ministrului sănătăţii, un membru numit de către confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, un membru numit de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional şi un membru numit de primul-ministru, cu consultarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele şi sindicatele, nemulţumite că OUG 133/2010 le reduce reprezentativitatea în CA al CNAS.
 Vizualizări articol: 553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patronatele şi sindicatele, nemulţumite că OUG 133/2010 le reduce reprezentativitatea în CA al CNAS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei