Liderii PNL şi PC vor semna, luni, Protocolul de formare a Alianţei de Centru Dreapta PNL-PC, fiind posibil ca această coaliţie politică să fie înscrisă la tribunal în aceeaşi zi.
În cursul dimineţii, forurile de conducere ale celor două formaţiuni se vor reuni, separat, pentru validarea proiectului Alianţei de Centru Dreapta, urmând ca evenimentul de semnare a protocolului să aibă loc la ora 13.00, la Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.
Prin protocol se stabileşte că cele două formaţiuni vor avea candiaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016.
PC încheie acest protocol cu PNL în condiţiile în carea participat la alegerile parlamentare din 2008 în cadrul unei alianţe politice înregistrate juridic cu PSD.
Conducerile PNL şi PC au decis, miercuri, constituirea alianţei celor două partide.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, alianţa PNL-PC va fi înregistrată la tribunal luni, după ce acesta va fi validată de către forurile de conducere ale celor două formaţiuni, întrucât se acţionează "sub imperativul urgenţei".
Şi preşedintele, Daniel Constantin, a declarat că este posibil ca alianţa cu liberalii să fie înscrisă luni la tribunal.
De asemenea, acesta a declarat că este foarte posibilă încheierea unei alianţe politce PSD-PNL-PC până la 1 martie, menţionând că în cea mai recentă discuţie cu Crin Antonescu şi Victor Ponta s-a convenit că demersul este prioritar în contextul unei noi moţiuni de cenzură.
Declaraţia a venit în contextul în care, sâmbătă, Victor Ponta a prospus, într-o postare pe blogul personal, o alianţă politică, înregistrată juridic, între PSD şi ACD, care să înceapă să funcţioneze la nivel politic şi parlamentar imediat după înscriere şi la nivel local în termen de maxim trei luni. Alianţa propusă de Ponta ar urma să aibă candidaţi comuni la alegeri, să fie condusă de preşedintele PSD şi de către cel al ACD.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR 1, că, în opinia sa, partidele din opoziţie procedează corect, fiind "normală o consolidare a stângii".
"Eu cred că ei procedează corect. Stânga trebuie să fie unită", a spus Băsescu, întrebat despre mişcările de coeziune pe frontul opoziţiei, PNL şi PC urmând să contituie o alianţă politică.
În urma observaţiei că alianţa politică a PNL şi PC urmează să fie intitulată de centru-dreapta, preşedintele a comentat că nu contează cum se numesc. În opinia sa, guvernarea liberală şi abordările liberalilor în opoziţie îi arată ca fiind partid de stânga.
"Cred că este normală o consolidare a stângii", a mai spus Băsescu.
De asemenea, vicepreşedintele PDL deputatul Ioan Oltean a declarat, răspunzând unei întrebări în legătură cu formarea alianţei PNL-PC, că aceasta nu modifică sub nicio formă eşichierul politic prin prisma creării unei opoziţii mult mai puternice.
Pe de altă parte, presa a relatat recent că liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că alianţa PNL-PC nu este credibilă, iar Crin Antonescu a replicat acuzându-i pe cei din Uniune că au făcut, de-a lungul timpului, prea multe alianţe, şi nu mai au criterii după care să judece credibilitatea.
Presa a comentat, în contextul anunţului privind constuirea alianţei PNL-PC, că dincolo de politica de alianţe a conservatorilor, care, ca partid, sunt îndrituiţi să îşi maximizeze şansele de accedere la putere, "jocul" acestora dezvăluie, de fapt, relaţiile dintre cele trei partide de opoziţie.
Succint, aceste relaţii devoalează pe de o parte, lipsa de încredere şi suspiciunea care există între PSD şi PNL în ce priveşte relaţia separată pe care fiecare o are sau o poate avea cu PDL sau cu zona puterii şi, pe de altă parte, lipsa unui centru de putere coagulat în interiorul PSD, care să ia decizii unanim acceptate în partid.
Deşi anunţată ca având la bază compatibilitate programatică şi ideologică, alianţa PNL-PC a fost închegată în urma faptului că ambele formaţiuni au centre unice de putere şi decizie, spre deosebire de PSD, unde puterea este disparată, iar decizia neunitară.
deşi alianţa PNL-PC, la care ulterior va cupla şi PSD, a fost prezentată ca una privind "construirea unei alternative reale la actula putere", ea reaşează forţele în cadrul opoziţiei, iar această reaşezare potenţează, în mod evident, PNL şi pe liderul acestui partid, Crin Antonescu.
De la această realitate va pleca, pe viitor, lupta dintre opoziţie şi formaţiunile din arcul guvernamental – PDL, UDMR şi UNPR.