Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a declarat, vineri, că nu poate fi de acord cu acuzaţiile aduse sistemului judiciar în legătură cu aderarea la Spaţiul Schengen.
"Dacă România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen urmează a fi decis de autorităţile de la Bruxelles şi, evident, nu poate fi decât o decizie administrativă, bazată pe negocieri politice, în care justiţia nu trebuie să fie implicată în niciun fel", a afirmat Dumbravă, într-o declaraţie de presă, la sediul CSM.
În acest context, a precizat, în calitate de preşedinte al unei autorităţi constituţionale, că aderarea la Spaţiul Schengen nu este însă condiţionată de realizarea obligaţiilor menţionate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, impus de Comisia Europeană, obligaţii pe care noul CSM şi le asumă şi "va face toate eforturile instituţioanle pentru a le îndeplini".
România şi Bulgaria nu se vor integra în spaţiul Schengen la sfârşitul lui martie, aşa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, la Bruxelles, mai mulţi diplomaţi europeni, relatează AFP.
Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.
La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
În decembrie, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Miniştrii german şi francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.
Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reiterat, joi, dezacordul autorităţilor franceze cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, invocând problema corupţiei şi lipsa de securitate a graniţelor româneşti, favorizată de salariul mic al vameşilor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că problema nu este amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent în care unele state se folosesc de dreptul de veto, deşi statele candidate îşi respectă toate obligaţiile.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că invocarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare drept cauză a unei eventuale amânări a aderării României la Schengen ignoră temeiul juridic şi scopurile Deciziei Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 privind instituirea mecanismului.
"De asemenea, o astfel de motivaţie ignoră faptul că în toate Rapoartele de ţară, inclusiv cel din iulie 2010, au fost menţionate progrese constante în privinţa Obiectivului (Benchmark) nr. 3 al mecanismului, privind combaterea corupţiei la nivel înalt. Ca o confirmare a faptului că România acţionează decisiv în combaterea corupţiei stă şi faptul că prin intermediul Ministerului Justiţiei, România a devenit membru fondator al Academiei Internaţionale Anticorupţie înfiinţată la Viena, în septembrie 2010", susţine ministrul Cătălin Predoiu într-o declaraţie de presă remisă agenţiei MEDIAFAX.
România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în martie 2011.
În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre - Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate - Islanda şi Norvegia şi, din decembrie 2008, Elveţia.