Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că specialiştii MS vor elabora un proiect de lege pentru a reglementa studiile clinice pe care medicii din spitalele publice din România le fac pe pacienţi internaţi în aceste unităţi pentru testarea unor medicamente, la comanda companiilor farmaceutice.
"Anul trecut, am avut un proiect de modificare a legislaţiei privind efectuarea studiilor clinice pentru a reglementa mai clar partea financiară a acestor studii. Chiar dacă au fost dezbateri aprinse, n-am renunţat la acest proiect şi de aceea anul acesta vom reveni cu un proiect de lege, pentru că nu se poate ca banii pentru aceste studii clinice să meargă exclusiv la medici, în condiţiile în care pacienţii pe care sunt făcute studiile sunt internaţi în spitalele publice, pe banii ministerului sau ai autorităţilor locale", a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, la Oradea, ministrul Cseke Attila, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Răspunzând întrebărilor unui jurnalist, care a semnalat că în spitalele din Oradea se fac studii clinice fără ca medicii care le coordonează să fi încheiat contracte cu spitalele şi fără ca acestea să beneficieze de fonduri din partea companiilor farmaceutice, ministrul Sănătăţii a afirmat că responsabilitatea pentru aceste situaţii aparţine Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care este datoare să facă verificări.
În schimb, a spus Cseke, Ministerul Sănătăţii poate iniţia modificarea legislaţiei astfel încât medicii care fac studii clinice să fie obligaţi prin lege să le declare şi să verse spitalelor un procentaj din încasările de la companiile farmaceutice.
Ministrul Sănătăţii a precizat că, deşi în acest an vor fi distribuite cetăţenilor români cardurile electronice de sănătate, acestea nu vor conţine informaţii referitoare la studiile clinice în care asiguraţii au fost implicaţi.