Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, că reorganizarea sistemului spitalicesc reprezintă o prioritate în 2011, în aproximativ două săptămâni urmând să fie propusă o listă cu noi structuri, care vor rezulta din unităţi sanitare care se vor reprofila.
Cseke Attila a precizat că reorganizarea unităţilor sanitare se va realiza, în principal, în două planuri, fie prin comasare, fie prin desfiinţare, atât pentru reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale.
"Aceste comasări urmăresc o eficientizare a activităţii spitalelor, dar şi o cheltuire mai bună a banului public. Există spitale care funcţionează în aceeaşi clădire şi este evident că un management unitar pe instituţii care sunt în aceeaşi clădire este mult mai binevenit. Pe de altă parte, sunt situaţii în care această comasare urmăreşte o încadrare într-o clasă superioară a noii instituţii astfel create. În prezent există centre universitare importante în ţară, Timişoara, Cluj, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova, Bucureşti, care va trebui să aibă spitale clasificate în clasa 1, cel mai înalt grad de clasificare, dar pentru aceasta trebuie să aibă anumite specialităţi incluse în spitalele judeţene, de care astăzi nu dispun", a arătat ministrul.
Cseke Attila a precizat că vor exista o serie de unităţi sanitare care se vor reprofila, iar autorităţile locale vor face propuneri pentru realizarea acestui proiect.
Ministerul Sănătăţii estimează că, în funcţie de propunerile venite din teritoriu, în două săptămâni va propune o listă cu noile structuri.
El a amintit că în 2010 au fost desfiinţate 10 spitale, iar în ţară ar mai fi aproximativ 15 spitale care nu asigură continuitate în asistenţa medicală şi care ar putea fi desfiinţate.
De asemenea, anul trecut, din cele 435 unităţi sanitare publice existente în România, au fost transferate către autoritatea locală 360, în reţeaua MS rămânând 62 de unităţi sanitare de interes naţional.
"Descentralizarea a fost realizată, doar pentru trei unităţi din judeţul Vrancea nu s-a reuşit transferul. (...) tot anul trecut, MS a redus numărul de funcţii de conducere din unităţile saanitare cu 28 la sută, de la 2.069, la 1.492 de funcţii, însemnând 577 de funcţii. În acest fel au fost realizate economii de un milion de lei lunar. Au fost reduse 9.200 de paturi dar şi cheltuielile de personal prin reorganizarea activităţilor ministerului şi a structurilor subordonate", a mai spus Cseke Attila.