Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că declaraţia ministrului ungar de Interne ca atare - şi nu relatarea apărută în presă - este "cât se poate de constructivă şi de realistă", el mulţumind preşedinţiei ungare a UE pentru "abordarea optimistă".
Întrebat cum îşi explică declaraţia care a stârnit vâlvă, atribuită ministrului ungar de Interne, potrivit căreia România şi Bulgaria nu vor adera la Schengen în martie 2011, Baconschi a subliniat că ceea ce a stârnit vâlvă a fost o ştire de presă şi nu declaraţia ca atare, pe care el a catalogat-o drept optimistă.
"Până la a strârni vâlvă declaraţia, a stârnit vâlvă o ştire de presă. Declaraţia ca atare, pe care o am pe birou, este cât se poate de constructivă şi de realistă. Îi mulţumesc preşedinţiei ungare pentru această abordare optimistă", a spus ministrul.
Baconschi a şi detaliat de altfel conţinutul declaraţiei ministrului ungar, aşa cum i-a parvenit lui.
"Domnul ministru a spus că este optimist, că nu există niciodată o cauză pierdută, că toate eforturile necesare au fost depuse deja atât în România, cât şi în Bulgaria, în interesul aderării la Schengen. Şi, totodată, a zis că el cunoaşte punctul de vedere franco-german, dar că există o serie de paşi care vor trebui parcurşi pentru ca aceste temeri (….) să fie cât mai repede diminuate", a mai spus el.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia dpa, conform NZZ.ch.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile ministrului ungar de Interne au fost "redate greşit", precizând că partea ungară s-a angajat să susţină intrarea României în Schengen la termenul stabilit, în martie 2011.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că poziţia ţării sale nu s-a schimbat, precizând că Ungaria sprijină deplin România şi Bulgaria în eforturile acestora pentru intrarea în Schengen la termen.
Premierul ungar, Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a admis, joi, că este "dificil" pentru România şi Bulgaria să adere la Schengen din cauza opoziţiei unora dintre statele membre, dar a promis că Ungaria va depune toate eforturile pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
Potrivit paginii electronice a agenţiei Bloomberg, Orban a admis că în prezent este "dificil" pentru cele două ţări să adere la Schengen din cauza opoziţiei unora dintre ţările membre.
El a promis însă să depună toate eforturile necesare pentru ca Bulgaria şi România să adere la spaţiul Schengen, după recentele îndoieli emise de Franţa şi Germania, care consideră că cele două ţări nu sunt încă pregătite.
"Ungaria este angajată ferm în primirea României şi Bulgariei în zona Schengen", a mai declarat el, citat de European Voice în pagina electronică.
Totodată, biroul ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter, a dezminţit, joi, informaţiile anterioare, potrivit cărora preşedinţia ungară a UE sprijină amânarea aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen până după luna octombrie, relatează site-ul Novinite.com.