Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, că Legea educaţiei se va aplica gradual şi va fi urmată de aproximativ 50 de hotărâri de guvern şi 100 de ordine de ministru, care vor permite implementarea tuturor prevederilor legii-cadru.
Daniel Funeriu a salutat, în deschiderea conferinţei de presă, decizia preşedintelui Traian Băsescu de a promulga Legea educaţiei, întrucât aceasta este de importanţă strategică pentru România.
"Timpul dezbaterilor conflictuale s-a încheiat, avem o lege pe care trebuie să o punem în aplicare. Doresc să atrag atenţia că acest document este doar un prim pas, punerea lui în aplicare reprezentând un efort considerabil (...) Vor mai mai exista aproximativ 150 de acte de legislaţie secundară. Este vorba de 50 de hotărâri de guvern şi 100 de ordine de ministru", a declarat Funeriu.
Ministrul Educaţiei a explicat că normele de aplicare vor fi date gradual, iar legea-cadru, care asigură stabilitatea, va permite "adaptări fireşti".
"Suntem pregătiţi pentru finalizarea şi elaborarea acestor acte care vor intra în vigoare, dar acestea nu vor fi elaborate doar de Ministerul Educaţiei, ci trebuie discutate cu partenerii sociali", a precizat Funeriu.
El a mai arătat că Legea educaţiei nu este "o lege Funeriu, ci o lege a noastră, a tuturor".
Ministrul Educaţiei a spus că în cel mai scurt timp va invita reprezentanţii societăţii civile, organizaţii sindicale şi studenţeşti "care nu sunt teleghidate politic", pentru a îngropa "securea războiului politic".
"Este nevoie de toţi şi cred că este momentul să demonstrăm ca naţiune că putem să fim solidari. Atât ministerul, cât şi toate instituţiile cu atribuţii în domeniu vor depune un efort consistent de explicare a tuturor măsurilor", a mai spus Funeriu.
El le-a transmis părinţilor că Legea educaţiei va aduce stabilitate, întrucât regulile nu se vor mai schimba de la an la an, în funcţie de cine este ministru.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a declarat că actul normativ adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului este constituţional.
Sindicaliştii din învăţământ au criticat decizia Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei, susţinând că unele prevederi vor fi imposibil de aplicat şi că actul normativ va fi repede modificat, imediat ce se va schimba coaliţia guvernamentală.