Ministerul Sănătăţii va derula, din 2011, programe naţionale de sănătate, pe o durată de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor, în premieră implementând Subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii va derula programe naţionale de sănătate, multianual. Mai mult, în perioada 2011-2012, vor fi implementate programe noi, cele mai importante vizând reducerea incidenţei cancerului în România şi fertilizarea in vitro, informează MS, într-un comunicat, remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
Noul act normativ, aprobat marţi de Guvern, reglementează cadrul legislativ pentru derularea programelor naţionale de sănătate în perioada 2011-2012.
"În premieră am propus ca programele naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii să se desfăşoare multianual, pe o durată de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Potrivit ministrului, în următorii doi ani programele naţionale de sănătate se vor baza pe obiectivele şi priorităţile politicilor de sănătate publică, care reflectă atât obligaţiile asumate în domeniul sănătăţii, cât şi priorităţile naţionale identificate în domeniul promovării sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor şi asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratament specific adecvat.
Prin programele derulate în perioada 2011-2012 se va asigura continuitatea acţiunilor întreprinse în anii anteriori în scopul evaluării, prevenirii, tratamentului şi controlului bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, dar vor exista şi programe noi elaborate în acord cu recomandările Consiliului Europei
Astfel, în următorii doi ani, în scopul reducerii incidenţei cancerului în România, Ministerul Sănătăţii va derula Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a unor forme de cancer (cancerul de col uterin, mamar, colorectal). Din anul 2011, Ministerul Sănătăţii va demara programul după modelul proiectului pilot realizat în cadrul Institutului Oncologic "I. C. Chiricuţă" din Cluj-Napoca, a adăugat ministrul, citat în comunicatul MS.
De asemenea, vor exista două programe noi: Subprogramul privind protejarea sănătăţii publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentari şi de nutriţie şi Subprogramul de supraveghere a stării de sănătate a populaţiei - prin care Ministerul Sănătăţii îşi propune derularea unor campanii pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
În premieră, Ministerul Sănătăţii va implementa Subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer în cadrul căruia se vor asigura fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.
Ministerul Sănătăţii va elabora norme metodologice de punere în aplicare a Hotărârii de Guvern.