Pentru prima oară în Parlamentul României, în timpul dezbaterii unei moţiuni de cenzură, un bărbat, angajat al TVR, s-a aruncat de la balconul din sala de plen, în semn de protest faţă de măsurile luate de guvernanţi.
Nimic nu părea că va perturba ziua de joi, în care parlamentarii, pregătiţi să plece în vacanţă, urmau să dezbată, fără tragere de inimă, ultima moţiune de cenzură din acest an la adresa Guvernului Boc.
După prezentarea moţiunii, imediat după ce premierul Emil Boc a mers la tribună pentru a se adresa plenului, un bărbat a urcat pe balustrada balconului de unde a strigat "Boc! Aţi luat drepturile copiilor!".
El le-a arătat parlamentarilor care îl urmăreau din sala de plen o bilă portocalie din cauciuc, cu numărul 13, după care a plonjat efectiv către pupitrele acestora.
Bărbatul a căzut de la o înălţime de aproximativ cinci metri şi s-a izbit, sub privirile îngrozite ale senatorilor şi deputaţilor, de un pupitru din sala de plen, la care nu stătea niciun parlamentar. Pupitrul respectiv se află în zona rezervată PNL, în partea dreaptă a sălii de plen, în apropierea culoarului care desparte transversal sala. În apropierea locului unde a căzut bărbatul se aflau parlamentari, la pupitrul din faţă, precum şi la cel din stânga, separate de un culoar.
În momentul în care Adrian Sobaru, urcat pe balustradă, s-a înclinat în faţă, devenind clar că urmează să sară, doi sau trei parlamentari liberali şi-au părăsit în viteză fotoliile pe care le ocupau, ferindu-se de impact.
Reacţiile unora dintre parlamentari au fost spontane, un liberal punându-şi efectiv mânile în cap şi strigând, iar o doamnă parlamentar, aflată în imediata apropiere a zonei de impact, s-a întors cu spatele către cel căzut şi şi-a acoperit faţa cu palmele.
Senatorul liberal Marius Nicoară, aflat după spusele lui la doi-trei metri de locul de impact, a declarat că este afectat de acest incident, de altfel ca toţi senatorii şi deputaţii din sală.
El a spus că este greu de descris sentimentul pe care l-a încercat atunci când văzut că un bărbat s-a izbit de masa din plen, la doi metri de locul în care stătea el.
De asemenea, în apropierea locului unde a căzut Sobaru se afla senatorul PNL Emilian Frâncu.
"L-am văzut, a strigat «Libertate», «Aţi luat pâinea de la gura copiilor», după care a sărit în gol. Eram exact la un metru de locul în care a căzut, am înlemnit, e ceva nemaiîntâlnit", a spus Emilian Frâncu.
Mai mulţi parlamentari au fost stropiţi cu sânge în urma impactului bărbatului cu pupitrul din lemn.
Imediat după ce bărbatul a căzut în sala de plen, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a întrerupt şedinţa şi a cerut asistenţă medicală de urgenţă şi apelarea serviciului 112.
Premierul Emil Boc a spus, la rândul, său, de la tribuna Parlamentului, că este "o urgenţă".
Premierul şi preşedintele Senatului au mers lângă bărbatul care sângera şi în jurul căruia se strânseseră o serie de parlamentari, care comentau şocaţi evenimentul.
"Să vină SMURD-ul, măi, să vină SMURD-ul", spunea premierul, în timp ce bărbatului i se acorda primul ajutor de către câţiva parlamentari, unii dintre ei medici.
"Am auzit bum", a comentat premierul, în timp ce o o echipă SMURD venită la faţa locului îi acorda asistenţă medicală rănitului.
Parlamentarii care au acordat primul ajutor, unii fiind medici, au insistat ca bărbatul să nu fie mişcat din loc, în minutele până la sosirea SMURD.
După impact, Adrian Sobaru şi-a păstrat starea de conştienţă.
Bărbatul, Adrian Sobaru, technician de lumini la TVR, purta pe sub haină un tricou alb pe care era scris cu pixul "Ne-aţi ciuruit. Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri. Libertate!"
În timp ce era scos din sală, pe targă, de către echipajul SMURD, bărbatul, care a rămas conştient după impactul cu pupitrul, a strigat "Libertate!".
Echipa medicală a ieşit cu bărbatul din sala de plen şi a mers către lift, fiind ghidată, pe scări şi pe holul plenului, de către angajaţii Camerei. După ce a părăsit incinta Parlamentului, rănitului i s-a acordat, timp de circa 20 de minute, ajutor de specialitate în ambulanţa parcată în curtea instituţiei. După ce a fost stabilizat, Adrian Sobaru a fost transportat la Spitalul Universitar, unde se află internat.
Potrivit colegilor săi de serviciu, tânărul este singurul întreţinător al familiei sale, formată din soţie şi doi copii, dintre care unul, în vârstă de 7 ani, suferă de autism.
Acesta era nemulţumit de faptul că, în urma unor recente măsuri guvernamentale de diminuare a ajutoarelor sociale, indemnizaţia primită pentru copil fusese redusă, nemaiputând să suporte costul şedinţelor de terapie necesare.
Colegii au mai declarat că Adrian Sobaru a venit la serviciu, ca de obicei, fără să trădeze prin gesturi sau cuvinte ce avea de gând să facă. Ei au spus că bărbatul era un foarte bun coleg, vesel şi echilibrat.
Deputaţii şi senatorii rămaşi în sala de plen au comentat incidentul, unii dintre ei fiind vizibil afectaţi, chiar şocaţi de faptul că au asistat la căderea în gol a bărbatului.
Şedinţa a fost suspendată pentru ca liderii de grup să decidă dacă lucrările mai puteau fi continuate.
După aproape o oră, şedinţa a fost reluată, motivându-se că procedura trebuia continuată şi finalizată printr-un vot. Moţiunea de cenzură a fost respinsă, zona pătată de sânge de pe covorul sălii de plen a fost decupată. Politicienii au folosit momentul pentru a critica puterea sau a cere măsuri sporite de securitate în ceea ce priveşte accesul în Parlament.
Eliana Rădulescu, Emma Toader, Gabriel Pecheanu, Liviu Dădăcuş
(23 dec 2010, 21:52:15
Niciun om cu suflet si cu credinta in Dumnezeu nu poate ramane insensibil la cumplitul eveniment de azi, din Parlamentul Romaniei, numai ei doar.