"Cartel Alfa" cere, printr-o scrisoare deschisă, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să ratifice Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind protecţia drepturilor migranţilor şi a familiilor lor, în condiţiile în care aceştia sunt grav afectaţi de criza economică.
Ziua de 18 decembrie este marcată în calendarul ONU ca fiind Ziua Internaţională a migranţilor, context în care Confederaţia "Cartel Alfa" denunţă abuzurile şi violarea drepturilor lucrătorilor migranţi la noi şi oriunde în lume, se arată într-un comunicat de miercuri al organizaţiei sindicale.
Criza economică actuală şi deteriorarea gravă a pieţei muncii i-a afectat grav pe lucrătorii migranţi care sunt printre categoriile cele mai puţin protejate, iar în acest context, "Cartel Alfa" cere ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru protecţia drepturilor lucrătorilor migranţi şi a familiilor lor.
"Lucrătorii migranţi sunt sistematic ţinta atacurilor rasiste şi xenofobe în ţările în care trăiesc, astfel că este mai mult ca niciodată necesară protecţia lor în ţările în care muncesc. Confederaţia «Cartel Alfa» denunţă, în acest context, rolul agenţilor de recrutare de forţă de muncă, care operează într-un vid juridic total, de cele mai multe ori beneficiind de complicitatea guvernelor statelor de origine. «Cartel Alfa» consideră că este inacceptabil ca industria să recruteze lucrători ca şi cum ar cumpăra o marfă", scriu reprezentanţii confederaţiei în scrisoarea deschisă.
Ziua Internaţională a lucrătorilor migranţi este un context foarte bun pentru mişcarea sindicală de a reitera faptul că drepturile migranţilor trebuie respectate, în condiţiile în care parte din creşterea economică şi dezvoltarea unei ţări depinde de această forţă de muncă ieftină, mai ales în sănătate, construcţii şi agricultură.
"Lucrătorii migranţi trebuie trataţi ca ceea ce sunt - oameni, care au un rol în societate şi care sunt implicaţi în procesul de creştere economică atât în ţara de origine, cât şi în ţara de destinaţie", precizează confederaţia sindicală.
"Cartel Alfa" face apel la structurile gurvernamentale să acorde locul cuvenit şi protecţia de care au nevoie lucrătorii migranţi. Dialogul între ţara de destinaţie şi ţara de origine este esenţial, dar important este modul în care fiecare ţară în parte înţelege să apere şi să protejeze drepturile fiecărui migrant în parte.
În acest context, reprezentanţii "Cartel Alfa" susţin necesitatea ratificării Convenţiei Naţiunilor Unite de către ţările de destinaţie, pentru protecţia drepturilor tuturor lucrătorilor migranţi şi a familiilor lor.