Sumele virate către fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, în limitele de deductibilitate stabilite de legislaţie, potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial.
"Exceptarea contribuţiilor pentru pensia facultativă din baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale reprezintă încă un pas în concretizarea demersurilor întreprinse de Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru clarificarea regimului de deductibilitate totală a acestor cheltuieli", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Potrivit CSSPP, un regim de deductibilitate totală pentru contribuţiile la pensia facultativă presupune exceptarea acestora de la alcătuirea bazei de calcul aferentă impozitului pe venit (pentru persoane fizice) sau profit (persoane juridice), precum şi de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale, asigurări de sănătate şi pentru fondul de şomaj.
"În prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile facultative se situează la 400 de euro/an pentru angajat şi la 400 de euro/an pentru angajator (...)", se precizează în comunicat.
CSSPP susţine că prevederile Legii privind sistemul unitar de pensii publice referitoare la Pilonul III vor stimula interesul angajatorilor în a oferi pensii facultative salariaţilor şi creşterii atractivităţii acestui sistem de pensii pentru angajatori şi salariaţi.
Contribuţia la Pilonul III poate fi plătită de salariat (din salariul brut), de către angajator (suplimentar salariului brut) sau de către angajat şi angajator deopotrivă.
"Din calculele efectuate de către CSSPP, prin contribuţia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalentă a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei în cazul în care plata este efectuată de către salariat. Dacă plata o realizează angajatorul, atunci câştigul este de 27 de lei", se spune în comunicatul Comisiei.
Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.
La finele lunii noiembrie, activele nete ale fondurilor de pensii facultative însumau 314,43 milioane de lei, iar numărul clienţilor depăşea 216.000 persoane.