Premierul a promis că va amâna cu o lună, până pe 21 ianuarie, modificarea Codului Muncii, timp în care aşteaptă propunerile sindicatelor şi patronatelor începând de miercuri, a declarat, marţi, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu.
Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus, după întâlnirea de la Guvern, că reprezentanţii sindicatelor au reiterat premierului că orice modificare a Codului Muncii nu trebuie să afecteze dreptul la asociere colectivă, la negocieri colective la nivel naţional şi de ramură şi că trebuie să rămână în vigoare contractele colective pe perioadă nedeterminată.
Potrivit lui Petcu, Guvernul doreşte să ţină seama de propunerile care vin din afara sindicatelor, de la patronate sau alte structuri, iar reprezentanţii angajaţilor nu sunt de acord cu acest lucru.
"Premierul a spus ca proiectul care a fost în dezbatere publică se poate modifica, în măsura în care vom aduce argumentele noastre, iar discuţiile vor începe chiar mâine (n.r. miercuri) pentru a condensa calendarul, astfel încât în 21 ianuarie să finalizăm proiectul de modificare a Codului Muncii", a spus Petcu.
Premierul a promis sindicatelor că începând de miercuri, acestea vor sesiza o deschidere a reprezentanţilor Guvernului în negocieri, reprezentanţii angajaţilor subliniind că au fost puşi mereu în faţa faptului împlinit.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că ceea ce trebuie stabilit este dacă trebuie ca sindicatele şi patronatele să aducă un text comun sau separat.
"Noi am atras atenţia că textul comun nu rezolvă problema unei detalieri a funcţionării ca pentru o lege specială pentru cele cinci subiecte şi creează o bulversare în sistem şi o tratare superficială cu efecte negative pentru dezvoltarea viitoare a pieţei muncii. De asemenea, trebuie să existe asistenţa Organizaţiei Internaţioale a Muncii, singura care poate să aibă expertiza necesară legată de piaţa muncii", a spus Hossu.
Premierul a zis că va ţine cont de propunerile sindicatelor.
"Premierul confundă problema Codului Muncii cu cea a Codului Fiscal, pentru că se temea că sindicatele şi patronatele vor aduce modificări la Codul Muncii de reducere a contribuţiilor la pensii sau alte mecanisme care ar afecta veniturile la bugetul de stat. Am explicat că nu este vorba de aşa ceva, ci trebuie clarificate mecanismele pieţei muncii care trebuie să funcţioneze ca atare", a mai spus liderul Cartel Alfa.
Sindicaliştii spun că proiectul de modificare a Codului Muncii are mai multe componente care dereglementează piaţa muncii, punând salariatul în imposibilitatea de a reacţiona la abuzurile angajatorilor." Este îngrijorător că premierul consideră că este necesar pachetul de legi pentru că nu există coerenţă în decizia Parlamentului, ci doar într-un pachet de legi ar exista această coerenţă", a spus Hossu.
Ministrul Muncii a spus sindicaliştilor că are un pachet de modificări de la investitorii străini, dar nu sunt toate observaţiile lor preluate în proiect, a mai spus liderul "Cartel Alfa".
Sindicatele nu au vorbit cu premierul despre viitoarele disponibilizări. Hossu a spus, legat de disponibilizăril anunţate în presă, că acestea arată o lipsă de viziune a ministerelor de resort. "La Ministerul Finanţelor dacă s-ar face o modernizare a infrastructurii acestuia ar exista resurse de restructurare a personalului, dar cât timp mecanismul este nefuncţional, este un eufemism să credem că 2011 va permite o restructurare fundamentală. Probabil că se va face o restructurare pentru a se promova unele persoane care sunt legate politic de actuala putere", a spus Hossu.