Consumul de medicamente generice a adus în intervalul iulie-decembrie, odată cu modificarea cadrului de reglementare a pieţei de profil, economii de 250 milioane lei la bugetul CNAS, iar anul viitor valoarea acestora ar putea creşte de patru ori, la un miliard de lei, estimează APMGR.
Prin noul mecanism de compensare, intrat în vigoare la 1 iulie, medicamentele sunt decontate în funcţie de cel mai mic preţ dintr-o clasă terapeutică. Acesta are ca scop promovarea medicamentelor ieftine, adică a medicamentelor generice.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), folosirea medicamentelor generice aduce multiple beneficii sistemului de sănătate, una dintre cele mai importante fiind reducerea sumelor plătite de pacienţi pentru medicamente.
"O creştere cu 1% a cotei de piaţă a produselor farmaceutice generice poate conduce la economii din bugetul public de 80 milioane lei. La rândul lor, pacienţii plătesc mai puţini bani pentru a obţine aceeaşi eficienţă terapeutică, siguranţă în administrare şi rezultate pozitive faţă de propria sănătate, prin creşterea accesibilităţii tratamentelor de care au nevoie. Medicii şi farmaciştii îşi pot administra mai bine bugetele proprii. Banii economisiţi pot fi utilizaţi pentru susţinerea utilizării de medicamente inovative, destinate tratamentului unor boli care fac obiectul protocoalelor naţionale, precum cancerul, diabetul, SIDA sau bolile degenerative reumatismale", se arată într-un comunicat al APMGR.
Volumele de medicamente generice utilizate în a doua parte a anului 2010 au crescut cu 10%, fapt care atestă mărirea gradului de acces al pacienţilor la tratament. Astfel, datorită încurajării utilizării medicamentelor generice cota de piaţă a acestora a crescut cu 2% în perioada menţionată, arată APMGR.
"Până în 2012 se aşteaptă intrarea în uz a încă cel puţin 15 molecule generice, care vizează cele mai importante arii terapeutice din sfera aparatului cardio-vascular, a sistemului nervos central, a bolilor reumatice, ale tractului digestiv, precum si al cancerului. Acest fapt este de natură să conducă la noi economii pentru pacienţi, dar şi pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate", a declarat în comunicat preşedintele APMGR, Dragoş Damian.
De asemenea, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA), medicamentele generice au creat deja economii de peste 30 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, iar medicamentele nou introduse pe piaţă, biosimilare, contribuie cu 1,4 miliarde de euro anual la sistemele de sănătate europene.
APMGR mai arată că investiţiile producătorilor români de generice, care se ridică până în prezent la peste două miliarde de euro, vor continua şi în 2011. "Introducerea în fabricaţie a moleculelor originale a căror perioadă de protecţie sub patent a expirat, dezvoltarea facilităţilor de producţie autohtone sau investiţiile în forţa de muncă sunt chestiuni ce se vor afla în continuare pe agenda companiilor farmaceutice locale. Anul viitor sunt antamate investiţii care vor cumula cel puţin 50 milioane de lei la nivelul membrilor APMGR", se precizează în comunicatul asociaţiei.
În 2011, potrivit estimărilor APMGR, membrii asociaţiei vor genera 250 noi locuri de muncă, iar valoarea exporturilor efectuate de aceşti va creşte cu 10%.
"Membrii APMGR au echilibrat balanţa comercială externă, în 2010, cu 400 milioane de lei. Anul viitor, exporturile legitime de medicamente, cumulate la nivelul APMGR se estimează că se vor majora cu 10%", a declarat Stephen Stead, vicepreşedinte APMGR.
Din APMGR fac parte companiile Actavis, Antibiotice, Biofarm, Egis, Gedeon-Richter, Labormed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva şi Zentiva.