Membrii comisiilor pentru învăţământ ale Parlamentului au avizat favorabil, joi, bugetul Ministerul Educaţiei pentru anul 2011, ei adoptând, în bloc, aproximativ 200 de amendamente care propun suplimentarea bugetului Educaţiei pentru reabilitarea şi dotarea unor şcoli.
Aceste amendamente, propuse de parlametarii din opoziţie, au fost votate în bloc, la propunerea preşedintelui Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, Cristian Dumitrescu (PSD).
În urma propunerii, au fost înregistrate 12 voturi "pentru" şi 12 voturi "împotrivă", preşedintele de şedinţă anunţând că acestea au fost adoptate deoarece votul său favorabil este decisiv.
După şedinţă, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu (PSD), a explicat că amendamenetele adoptate presupun suplimentarea bugetului Educaţiei până la 6% din PIB.
"Amendamentele pe care membrii comisiei le-au făcut ţin seama de diferenţa între 3 şi ceva cât este bugetul proiectat şi cele 6 procente din PIB cât stabileşte legea pentru finanţarea educaţiei", a explicat senatorul.
Andronescu a susţinut că proiectul de buget propus de Guvern este ilegal.
"În mod normal, orice buget se face pe baza legilor în vigoare. În legea învăţământului scrie că finanţarea educaţiei se face cu 6% din PIB. În bugetul educaţiei trebuia să fie regăsite sumele care adunate să dea 6% din PIB", a arătat Ecaterina Andronescu.
În timpul şedinţei, la care a luat parte şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, majoritatea membrilor comisiilor pentru învăţământ au respins un amendament prin care se propunea ca bugetul alocat învăţământului, prin proiectul de buget, să fie de 6% din PIB.
Propunea, susţinută de parlamentarii din opoziţie, a întrunit 9 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 13 abţineri.
Bugetul Educaţiei a întrunit, la votul final, 15 voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".
La finalul şedinţei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că bugetul în varianta propusă de Guvern asigură funcţionarea sistemului, chiar şi într-un an bugetar dificil. "Cu siguranţă, într-un an bugetar în care vom avea resurse mai mari, bugetul educaţiei va putea să fie mărit", a arătat el.
Funeriu a menţionat că prin acest buget este asigurat interesul direct al elevilor. "Avem, la nivelul aceleiaşi finanţări faţă de anul trecut, toate prestaţiile sociale care sunt asociate cu actul de învăţământ, mă refer la transportul copiilor, la bursele pentru elevi şi studenţi, bani de liceu. Bugetul salariilor din învăţământul preuniversitar este asigurat până la finalul anului 2011, conform acestui buget", a ţinut să precizeze ministrul.
El s-a referit, pe de altă parte, la creşterea semnificativă a bugetului cercetării, de 40%, concomitent cu modalităţi de alocare a fondurilor bazate exclusiv pe calitate în cercetarea ştiinţifică.
Întrebat dacă există şanse ca Educaţia să primească, la un moment dat, o finanţare de 6% din PIB, Funeriu a răspuns afirmativ.
"În momentul în care economia României îşi va permite acest lucru, cu certitudine bugetul Educaţiei va fi primul care va beneficia de aceste îmbunătăţiri economice", a spus Funeriu.
Bugetul Educaţiei pe 2011 prevăzut în proiectul bugetului de stat este de 8,5 miliarde de lei.