Comisiile parlamentare pentru sănătate au adoptat, joi, un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, prin care bugetul Ministerului Sănătăţii este majorat de la 3,9% la 5% din PIB.
Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Horia Cristian şi a fost însuşit de parlamentarii PSD din comisie.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, le-a mulţumit membrilor comisiei pentru intenţiile bune, dar s-a declarat rezervat în legătură cu această modificare a proiectului de buget.
"Mulţumesc pentru intenţiile bune. Pe stadiul actual, pe situaţia actuală, cu angajamentul pe care mi l-am luat în faţa comisiei că trebuie să îmbunătăţim bugetul casei (CNAS - n.r.), pe acest buget, din aceleaşi considerente de solidaritate guvernamentală, am un punct de vedere rezervat. Aceasta nu înseamnă că nu am să mă lupt pentru un buget mai mare care, la Casă, trebuie să existe anul viitor", a spus Cseke.
De asemenea, membriii comisiei au adoptat, la propunerea preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, în unanimitate, 128 de amendamente care prevăd alocări de sume din bugetul de stat pentru modernizarea, reabilitarea sau finalizarea construcţiei unor spitale, precum şi pentru dotarea acestora cu echipamente. Amendamentele aparţin tuturor grupurilor parlamentare.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila s-a declarat mulţumit de sumele alocate prin proiectul de buget propus de Guvern.
"Faţă de bugetul pe care l-am avut anul acesta, iniţial, pot să spun că sunt mai mulţumit de acest buget pe care îl avem. Pe bugetul Ministerului Sănătăţii, faţă de bugetul iniţial, pe 2011 este o creştere de 11,6%. În ceea ce priveşte bugetul Casei, a fondului de asigurări de sănătate, la fel, există o creştere faţă de bugetul inţial de 15,7%, 16,4%", a menţionat ministrul.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că bugetul Sănătăţii, care include bugetul Ministerului Sănătăţii şi bugetul fondului asigurărilor de sănătate, se ridică la 21, 2 miliarde de lei şi reprezintă 3,9 la sută din PIB.
"Am să mă lupt pe un buget mai mare. Acum acesta este punctul de pornire", a declarat ministrul Sănătăţii.
Ministrul a subliniat că, din punctul său de vedere, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bugetul ministerului, ci în privinţa bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde există un deficit de 1,5 miliarde de lei, şi unde ar trebui să se intervină pe parcursul anului.
Cseke a subliniat că principala creştere în bugetul sănătăţii pentru anul 2011 este pentru investiţii "Pe bugetul ministerului, din punctul meu de vedere, este un pas în plus faptul că avem bani de investiţii", a menţionat demnitarul.
Pe de altă parte, Cseke Attila a afirmat că informatizarea reprezintă o prioritate pentru domeniul sănătăţii. "O alta luptă, principala problemă rămâne sistemul informatizării sistemului sanitar. Suntem în urmă. Şi Bulgaria stă mai bine decât noi", a afirmat Cseke Attila.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, în faţa comisiilor reunite, că bugetul Casei pentru anul 2011 va fi "apăsat" de o datorie de 1,5 miliarde de lei, care reprezintă însă obligaţii de plată mai mici decât în anii anteriori.
El explicat că situaţia de subfinanţare a sistemului sanitar este cauzată, în parte, de faptul că mai mult de jumătate din populaţie nu cotizează la fondul de sănătate.
Duţă a spus că personal a preluat un sistem care nu avea niciun fel de control asupra consumului de medicamente, singura pârghie pe care o mai avea statul, respectiv plafonul stabilit la farmacii, fiind scoasă în anul 2008.
"Astfel, în anul 2009 nu am mai avut niciun mecanism de control al costurilor şi s-a întâmplat acel vârf de consum de 300 de milioane de euro în consumul de medicamente", a arătat Duţă.
Potrivit afirmaţiilor sale, aceste datorii şi acest dezechilibru bugetar s-au răsfrânt asupra activităţii din spitale.
"În ceea ce priveşte cheltuielile pe medicamente şi pe spitale, care sunt principalele centre de consum în bugetul Casei Naţionale, putem observa odată cu măsurile de reformă anunţate de domnul ministru, practic fondurile de la spitale vor creşte în acest an. (...) Acest buget de 16,4 este un lucru foarte bun, este un bun câştigat", a mai afirmat el.
Lucian Duţă a spus că închiderea unor spitale nu trebuie să fie văzută ca o "soluţie magică" prin care se va reuşi creşterea peste noapte a calităţii actului medical şi nu va constitui, neapărat, economii importante la bugetul Sănătăţii.
El a explicat această situaţie prin faptul că, în prezent, 70 la sută din resurse sunt folosite de numai 30 la sută dintre spitale.