Comisiile de Cultură din Parlament au adoptat, joi, bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) pe 2011, de 712.647.000 de lei, cu două amendamente, cu 15 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Suma alocată MCPN de la bugetul de stat este de 712.647.000 de lei şi reprezintă 98,55% din bugetul instituţiei, care ajunge, cu veniturile proprii, la 720 de milioane de lei, conform proiectului de buget.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a apreciat că aceasta este o sumă puţin mai mare decât cea alocată MCPN la începutul anului 2010 - 697.000.000 de lei, dar mai mică decât execuţia bugetară în 2010 - 771.190.000 de lei.
"Nu este un buget cu care noi putem să fim de acord în principiu, am cerut 1 miliard de lei, dar după discuţii în Ministerul de Finanţe şi cu premierul am ajuns la această sumă", a spus Kelemen.
Ministrul a mai supus dezbaterii două amendamente la proiectul de buget, precizând că acestea nu afectează bugetul pe 2011, dar sunt necesare.
Cel dintâi se referă la posibilitatea donării către statul român a unei colecţii foarte mari de obiecte de patrimoniu, a cărei valoare este estimată la 70 - 75 de milioane de euro, al cărei posesor cere în schimb o rentă viageră de 1.000 de euro pe lună. Kelemen a menţionat că a pregătit o hotărâre de guvern în acest sens, care însă nu a fost adoptată, solicitând astfel un amendament la buget. Reprezentanţii MCPN au precizat pentru MEDIAFAX că amendamentul nu se referă doar la colecţia menţionată, ci este gândit pe termen lung, urmărindu-se ca ministerul să aibă dreptul de a acorda rente viagere în astfel de situaţii, în prezent neavând acestă posibilitate.
Cel de-al doilea amendament prevede creşterea creditelor de angajament, de la 243.837.000 de lei, cât este prevăzut în proiectul de buget, la 618.566.000 de lei, pentru a putea fi semnat contractul pentru reabilitatea Teatrului Naţional Bucureşti.
"Sigur, dacă la rectificare nu vom obţine o sumă în plus la investiţii, nu vom putea finaliza Biblioteca Naţională", a spus ministrul, precizând că termenul pentru predarea lucrărilor la Biblioteca Naţională a României este noiembrie 2011. De asemenea, Kelemen a spus că, în prima jumătate a anului viitor, nu vor putea fi lansate licitaţiile pentru reabilitatea Operei Naţionale Bucureşti, Muzeului "George Enescu", Muzeului Ţăranului Român şi Muzeului Kalinderu, acestea urmând să fie amânate.
Pe de altă parte, deputatul Mircea Irimescu l-a întrebat pe ministru de ce nu se alocă fonduri pentru Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), unde de nouă ani nu pot fi vizitate decât sala Lapidarium şi secţiunea Tezaur.
Kelemen a spus că este o problemă veche de natură juridică, cu un antreprenor căruia i-a fost încredinţată reabilitarea MNIR cu un proiect făcut prost. "Până când acest contract nu va fi reziliat, nimeni nu va semna nicio alocaţie bugetară pentru MNIR", a concluzionat ministrul.
Bugetul MCPN a fost adoptat de Comisiile de Cultură reunite, cu cele două amendamente propuse, cu 15 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi două abţineri. Deputatul Victor Socaciu şi senatorul Georgică Severin, membri PSD, au votat împotrivă menţionând că suma este prea mică şi că votarea bugetului MCPN "ar fi un semn de solidaritate cu măcelărirea bugetului pentru cultură".