PNL şi PSD au depus la preşedinţii celor două Camere moţiunea de cenzură intitulată "Legea privind salarizarea în anul 2011- ultima ţeapă trasă românilor de Guvernul Băsescu-Udrea-Boc", a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, viceliderul grupului PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu.
Nicolăescu a precizat că moţiunea de cenzură a fost depusă miercuri la secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
El a precizat că moţiunea de cenzură a fost semnată de 209 parlametari, respectiv 74 de la PNL şi 135 de la PSD.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că opoziţia va depune două moţiuni de cenzură, respectiv una pe legea salarizării pe 2011 şi cealalată pe legea-cadru a salarizării unitare.
Ponta a afirmat că data la care vor fi discutate moţiunile de cenzură trebuie stabilită de Birourile permanente reunite.
Întrebat care sunt şansele de reuşită, Ponta a răspuns: "Nu ne facem iluzii".
Şi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că social-democraţii vor depune miercuri sau joi moţiunile de cenzură la legile salarizării şi că abia după ce acestea vor fi depuse se poate stabili un calendar de dezbatere în Parlament.
Vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a declarat, miercuri, că, şi în cazul în care opoziţia va depune în zile diferite cele două moţiuni de cenzură la legile salarizării, acestea vor fi dezbătute tot luni de Parlament, pentru a nu modifica dezbaterile la bugetul de stat pe anul 2011.
Plenul Parlamentului a decis, marţi, ca în cazul în care opoziţia depune moţiune de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului la legile salarizării, aceasta să fie citită joi şi dezbătută şi votată luni, 20 decembrie.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat însă luni că social-democraţii vor ca moţiunea de cenzură de după asumarea pe Legea salarizării să fie votată după 31 decembrie.
Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea în Parlament pe cele două legi.
Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.