Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a contestat, miercuri, Legea educaţiei la Curtea Constituţională, susţinând că procedura de adoptare a acesteia a fost neconstituţională, dar atacând şi actul normativ pe fond.
În documentul adresat Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului acuză faptul că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată în pofida faptului că acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, în urma deciziei Birourilor Permanente Reunite, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Conform sursei citate, Mircea Geoană invocă şi decizia plenului reuit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 14 decembrie 2010, de a considera legea menţionată ca fiind adoptată prin procedura angajării răspunderii, argumentând că astfel legea se plasează în afara oricăror reguli procedurale constituţionale şi regulamentare, iar în mod special să află în afara regulilor constituţionale prevăzute în ceea ce priveşte angajarea răspunderii Guvernului.
Preşedintele Senatului argumentează în sesizarea sa că, prin deciziile sale anterioare, Curtea Constituţională a statuat cât se poate de clar faptul că Guvernul nu poate să folosească procedura angajării răspunderii ori de câtre ori constată că Parlamentul nu dezbate ori nu adoptă un proiect de lege pe cât de repede şi-ar dori acesta, ori când constată că dezbaterile din Legislativ converg către o direcţie nedorită de către Executiv.
În ceea ce priveşte Legea educaţiei aflată în dezbatere parlamentară la Senat, Mircea Geoană subliniază că această lege îşi continuă traseul legislativ, în acest moment actul normativ aflându-se din nou în dezbaterea Comisiei de învăţământ din Senat, unde a fost retrimisă de către plen la propunerea reprezentanţilor Guvernului.
Şi deputaţii PSD şi PNL au sesizat Curtea Constituţională, miercuri, pentru Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.