Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 dec 2010 - Anul XV, nr. 295 (4586)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC: Legea pensiilor este constituţională

Miercuri, 15 Decembrie 2010 (14:09:26)

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că este constituţională Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel că actul normativ este în acord cu prevederile Legii fundamentale.

Decizia a fost luată cu unanimitate, informează Curtea Constituţională.

"Plenul Curţii Constituţionale a constatat că dispoziţiile art.6 alin.1 pct.I lit. c) şi pct. IV lit.e), ale art.53 alin.(3) şi ale art.196 lit.b), c), r) şi s), precum şi ale legii, în ansamblu, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", arată CC.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, pentru a proceda la promulgarea legii, conform art.77 alin.(3) din Legea fundamentală.

Sesizarea, formulată de 55 de parlamentari PNL, a fost depusă la Curtea Constituţională în 8 decembrie.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu declara că grupul liberal din Camera Deputaţilor a decis să conteste la Curtea Constituţională Legea privind sistemul unitar de pensii, iar principalul argument de neconstituţionalitate se referă la discriminarea între femei şi bărbaţi la sistemul de cotizare.

"În acest moment, legea este, din punctul nostru de vedere, clar neconstituţională, după această lege femeile vor avea o pensie mai mică decât bărbaţii", preciza deputatul PNL.

Nicolăescu adăuga că precizarea făcută de ministrul Ioan Botiş cu privire la corectarea diferenţierii de vârstă de pensionare cu stagiul de cotizare este prevăzută într-o anexă la Legea pensiilor.

Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată în 7 decembrie, de plenul Camerei Deputaţilor. Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat faţă de varianta iniţială adoptată este cel referitor la vârsta de pensionare.

Premierul Emil Boc i-a spus, în 13 decembrie, şefului statului, la consultările de la Cotroceni, că speră ca Legea pensiilor să treacă de Curtea Constituţională până la sfârşitul anului, preşedintele menţionând că deja CC a judecat o dată legea, a declarat-o constituţională şi că nu există nicio problemă la acest capitol.

În 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, care a respins sesizările formulate atunci de PNL şi PSD+PC.

Curtea Constituţională a considerat că dispoziţiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei nu este contrară prevederilor Constituţiei, iar opoziţia faţă de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internaţională.

Deşi Legea pensiilor a fost declarată constituţională, în 7 octombrie preşedintele Traian Băsescu anunţa că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Băsescu menţiona că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii", preciza Traian Băsescu.

El spunea însă că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a fost analizată legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Preşedintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu trei ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu şapte ani, de la 58 la 65 de ani.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC: Legea pensiilor este constituţională.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC: Legea pensiilor este constituţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei