Aproape o mie de bolnavi cu HIV/SIDA au rămas fără un anume tip de medicamente parte a tratamentului lor, distribuitorii preferând să vândă respectivele produse, care sunt ieftine, în alte ţări ca Norvegia sau Suedia, unde îşi primesc banii rapid, a anunţat preşedintele UNOPA, Cristian Roşu.
"Trăim cea mai gravă criză a medicamentelor destinate persoanelor seropozitive, aproape o mie de bolnavi din judeţele Iaşi, Suceava, Brăila, Constanţa, Prahova, Argeş, Dolj fiind condamnate la moarte. Din păcate este vorba despre un medicament foarte ieftin, pe care distribuitorii preferă să îl vândă în alte ţări, cum ar fi Norvegia şi Suedia, întrucât îşi recuperează rapid banii", a mai spus Roşu, în conferinţa "UNOPA-10 ani de luptă pentru drepturile persoanelor seropozitive din România".
Preşedintele organizaţiei sugerează ironic autorităţilor să "adune toţi bolnavii într-un loc şi să îi omoare"."Oricum este un genocid ceea ce fac autorităţile cu bolnavii ", a spus preşedintele UNOPA.
Afirmaţiile lui sunt susţine de medicul Simona Erşcoiu, şef de secţie la Casa Andreea-adulţi, din Spitalul "Victor Babeş", din Capitală.
"Întreruperea tratamentului agravează foarte mult starea bolnavilor. Au mai fost perioade în care s-a întrerupt tratamentul, dar că în 2010 nu a fost niciodată. Sunt mulţi bolnavi care au folosit mai multe scheme şi care nu mai răspund la tratament. Ei au nevoie de molecule noi, care sunt foarte scumpe. În secţia noastră sunt 700 de pacienţi, 450 cu tratament antiviral. Din păcate, sunt bolnavi care renunţă la tratament după ce nu îşi găsesc medicamente", a susţinut medicul.
Situaţia bolnavilor cronic este însă similară şi în cazul celor care au cancer şi hepatită.
"Aproape 200 de bolnavi cu cancer şi-au întrerupt tratamentul pentru că nu au mai găsit medicamente. Alţi aproape 700 cu hepatită B şi C sunt în aceeaşi situaţie. Mai mult, pe listele de aşteptare sunt mii de persoane care speră să intre în tratament", a spus preşedintele COPAC, Cezar Irimia.
El a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă va declanşa ample acţiuni pentru a obliga autorităţile să aloce tratamentele pe care s-au angajat să le dea bolnavilor.