Premierul Emil Boc le-a comunicat, marţi, deputaţilor PDL, la întâlnirea pe care a avut-o cu grupul parlamentar democrat-liberal, că în cazul Monicăi Iacob Ridzi şi în general justiţia nu trebuie obstrucţionată, iar partidul va avea această poziţie la votul în plen.
"Punctul de vedere este cel pe care partidul l-a avut constant şi anume că justiţia nu trebuie să fie obstrucţionată în calea aplicării probaţiunii pe care o are cu privire la un deputat sau un senator. În consecinţă, PDL va avea aceeaşi poziţie de a nu obstrucţiona justiţia în actul de implementare", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Emil Boc.
Întrebat în legătură cu unii parlamentari ai PDL care ar fi spus că se vor abţine la vot, Boc a precizat: "Nu, aceasta este poziţia pe care Biroul Permanent al partidului a luat-o şi comunicată şi parlamentarilor".
"Este o poziţie, nu de ieri sau de astăzi, o poziţie dintotdeauna a PDL", a adăugat premierul.
Potrivit unor surse din partid, unii deputaţi PDL au fost împotriva aprobării de către Camera Deputaţilor a solicitării Parchetului privind extinderea cercetării în cazul Ridzi, fiind nemulţumiţi de argumentele invocate de Parchet.
Astfel, parlamentari ai PDL şi-au anunţat intenţia de a se abţine la votul din Camera Deputaţilor în cazul Ridzi, conform surselor citate.
La şedinţa de grup a PDL a fost prezentă şi Monica Iacob Ridzi.
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost prezentă, marţi, la şedinţa Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legile salarizării, iar după şedinţă a discutat timp de câteva minute cu primul-ministru în faţa sălii de grup a PDL.
Monica Iacob Ridzi a refuzat să facă declaraţii pe tema ultimelor critici ale preşedintelui Traian Băsescu privind decizia Comisiei juridice de a respinge solicitările parchetului de extindere a urmăririi penale şi încuviinţarea percheziţiei informatice în cazul ei.
Ea a precizat că va vorbi în plenul Camerei Deputaţilor, când se vor discuta solicitările Parchetului.
Ridzi a mers apoi la sala de grup a PDL, unde se afla şi primul-ministru. În faţa sălii de şedinţă a grupului PDL, Monica Iacob Ridzi a avut o discuţie cu premierul Emil Boc.
Plenul Camerei urmează să se pronunţe marţi asupra solicitărilor DNA privind extinderea urmării penale şi a încuviinţării percheziţiei informatice în cazul Monicăi Iacob Ridzi.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la TVR 1, că, dacă PDL nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie pe tema anticorupţiei, atunci îşi diminuează şansele de a mai fi un partid important pe eşichierul politic.
Preşedintele a mai declarat că decizia din Comisia juridică a Camerei în cazul Ridzi este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, menţionând că speră ca plenul să fie "mai înţelept".
Băsescu a spus că decizia este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, pentru că nu poţi critica faptul că Parlamentul îl protejează pe Adrian Năstase şi, în acelaşi timp, să nu permiţi anchetarea unui fost ministru din propria tabără.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.
Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.
Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, un frigider, au declarat surse judiciare.
Monica Iacob Ridzi, care a născut un băieţel în 22 aprilie, este în concediu de maternitate, astfel că ea nu a putut fi audiată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.
Tot în 16 noiembrie, deputaţii din Comisia Juridică au fost de acord cu amânarea cu 30 de zile a discutării cazului Păsat.
Solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat a fost trimisă, în 9 noiembrie, Comisiei juridice a Camerei, spre examinare.
Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor, în 4 noiembrie, solicitarea procurorilor privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL de Giurgiu Dan Păsat, acuzat de şantaj.
Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010 Dan Păsat, în calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009 şi de secretar general al Partidului Democrat Liberal, în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă.
La data de 18 februarie 2010, faţă de Dan Păsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cu două infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat şi sub aspectul celorlalte infracţiuni menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.