Preşedintele Adunării Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea, consideră că sumele alocate de la buget pentru administraţia locală ar putea fi majorate prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile de la ministere şi structurile guvernamentale centrale.
"Sumele de la buget pentru administraţia locală ar putea fi majorate prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile de la toate ministerele şi toate structurile guvenramentale. Acolo există încă resurse suficiente. Şi cheltuieli de personal de la structurile centrale. Găsim fonduri suficiente pentru ca primarii să poată să cofinanţeze programele de dezvoltare locală", a declarat, vineri, Liviu Dragnea, la Adunarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (UNCJ) din România, organizată la Braşov.
De asemenea, UNCJ propune desfiinţarea programelor speciale din ministere, iar fondurile pentru acestea să fie puse la dispoziţia administraţiilor locale din fiecare judeţ în parte.
"Proiectul de buget pe 2011, dacă este un buget, a fost construit ca şi instrument politic electoral. Se observă că sunt câteva ministere care şi-au trecut bani pentru programe speciale care să fie gestionate exclusiv de pixul ministrului, fără niciun fel de criteriu, fără niciun fel de transparenţă. Este o altă propunere a noastră ca toate programele speciale să fie desfiinţate. Banii prevăzuţi pentru investiţiile în şcoli care sunt acum la Ministerul Educaţiei în pixul
domnului Funeriu, banii prevăzuţi pentru infrastructura locală care acum sunt la doamna Udrea, banii prevăzuţi pentru investiţiile în sănătate care acum sunt la domnul ministru al Sănătăţii, banii prevăzuţi pentru alimentările cu apă, care acum sunt la domnul ministru al Mediului, să fie trecuţi în bugetul de stat, în mod distinct, în anexă, deja cu repartiţie pe judeţe, în aşa fel încât fiecare autoritate locală să poată să aibă acces în mod legal la aceste fonduri de dezvoltare", a afirmat Dragnea, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a mai spus că, în cazul în care nu vor fi aprobate propunerile Uniunii, va cere Parlamentului să nu aprobe bugetul sub forma actuală, deoarece ar fi un buget care va bloca administraţia locală.
La Adunarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România au participat reprezentanţii a 25 de Consilii Judeţene din ţară, judeţul gazdă nefiind
reprezentat.